• RSS
  • Subscribe

Archives

ORDFÖRANDE HAR ORDET! 

Tuesday, January 22, 2013 10:48:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

 

 

 

 Hej! Och välkomna tillbaka alla medlemmar, hoppas att ni har haft det bra under ledigheten. Nu är det ett nytt år med nya utmaningar, under 2013 kommer vi lägga mycket jobb på att försöka komma till rätta med arbetsorganisationsfrågan. Vi har avtalsförhandlingarna som ska vara klara till mars, där ni kommer att få fortlöpande info. Vi får många frågor kring produktionsläget, den information som finns när detta skrivs är den som vi fick innan jul. Utan det som företaget jobbar med nu är ombalansen inför den nya takten, som ska börja gälla från februari.  Från fackets sida har vi ständiga kontakter med varandra på orterna för att diskutera situationen, vi träffar företaget lokalt varje vecka för att ha en avstämning på dom frågor som dyker upp. Vi träffar även ledningen i Södertälje så att vi kan få information hur marknaden utvecklar sig, från klubbens sida ska vi hålla er kontinuerligt uppdaterade.  Så några ord på vägen lyssna inte på rykten, utan den information som ni får av oss och gemensamt från företaget gäller.

 

M.vh Mikael ”Sippa” Johansson.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Kontaktombudsmöten 2013 

Tuesday, January 22, 2013 10:42:00 AM Categories: Möten

 

 

 

Hej alla kontaktombud! Vi har ändrat plats för förmiddags mötena. De kommer att vara i Auktionen som vi brukar vara, förutom 19 mars då det är i Äktenskapet.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Gruppernas årsmöten! 

Tuesday, January 22, 2013 10:41:00 AM Categories: Möten

 

 

 

 

 

 

Hej alla kontaktombud! Vi har ändrat plats för förmiddags mötena. De kommer att vara i Auktionen som vi brukar vara, förutom 19 mars då det är i Äktenskapet.

Den 30 januari klockan 15:12 kommer de olika gruppstyrelserna att ha sina årsmöten. MCA och MCL är i furans matsal, Måleriet är i kafeterian på furan och Press och Kaross är i Auktionen. Även Intralog och Dynamate kommer att ha sina möten samma dag, Intralog kommer att vara i konferens rummet övre våningen på Åsavägen, Dynamate kommer att ha sitt möte 31/1 kl 14:00 i furans matsal. Och man har som vanligt rätt att gå ifrån arbetet  12 minuter innan mötet börjar.

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Överenskommelse om grupporganisation på DynaMate! 

Tuesday, January 22, 2013 10:40:00 AM Categories: Förhandlingar

 

 

 

 

 

En överenskommelse har träffats om ny grupporganisation på DynaMate produktionsunderhåll. Bakgrunden är den strandade arbetsförhandlingen i juni om grupporganisation i kaross. Företaget hade inte förhandlat enligt MBL innan man genomförde förändringen. Inga riskanalyser hade heller gjorts vid förändringen.

Den lokala förhandlingen avslutades i november. Klubbens förhandlare har genomfört flera arbetsplatsträffar med medlemmar i kaross, gruppstyrelsen har också varit samlad några gångar. Senast på verksamhetsdagen i slutet av november. Klubben har vid dessa tillfällen fått ett stöd i att fortsätta förhandla. Överenskommelsen gäller inom hela produktionsunderhållet på DynaMate. 

I överenskommelsen framgår det att det är företaget (DynaMate) som är ansvarig för kompetensutveckling av sin personal och att tillgodose det vid rekrytering. Det är gruppen som är kompetensbärare, inte individen. Varje medarbetare ska ha en utvecklingsplan där det säkerställs att nödvändig grundkompetens skapas eller bibehålls på mer än ett område. Vid tvist om individens utveckling till grundkompetens där utvecklingsplan saknas eller inte följs gäller klubbens uppfattning, undantaget är vid händelser som leder till personalförändringar som inte kunnat förutses. Bemanningsplan ska finnas och innehålla ett utvecklingstal som möjliggör kompetensutveckling för medarbetare.   Vi är överens om vad som gäller vid utbildning av nyanställda vad som händer vid längre frånvaro av medarbete. Verkstaden ska delas in i underhållsområden. Utgångspunkten för underhållspersonal inom ett underhållsområde är under produktionstid underhållsdepån. Vi är också överens om minimiregler avseende kompetens vid bemanning i ett underhållsområde.

Klubbens uppfattning är att ovanstående överenskommelse är bättre än det som fanns i företagets ursprungsförslag. Där tog man inte tillräcklig hänsyn till vidareutbildning och möjligheten att behålla tidigare kompetens. En gemensam riskanalys är gjord och bifogas protokollet. En utvärdering av överenskommelsen ska göras inom ett halvår.

Denna överenskommelse innebär också att klubben inte kommer att gå vidare med någon stämning för MBL-brott som det fanns anledning till i somras. Överenskommelsen är också förutsättningen för fortsatta diskussionen om att skapa ett användbart lönesystem för DynaMate i Oskarshamn.

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

DET FINNS FORTFARANDE JULKLAPPAR ATT HÄMTA! 

Tuesday, January 22, 2013 10:38:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

 

 

 

Vill bara påminna er som inte har hämtat ut eran julklapp på klubben att det fortfarande finns möjlighet att göra detta. Vi kommer inte att ha några speciella tider för detta utan ni får komma upp när det passar er.

Mvh Klubbstyrelsen

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Avtalsnytt! 

Wednesday, January 9, 2013 10:40:00 AM Categories: Centrala avtal Förhandlingar Löner

 

 

 

 

 

 

 

 

Hej och välkomna tillbaka efter jul ledigheten!

Vi vill här gå ut med information om avtalsrörelsen så fort vi kan för att alla ska kunna ta del av den.

 

Detta är en del av våra krav:

 

•1-årigt avtal.

 

•2.8 % löneökning. Dock lägst 430 kronor.

 

•OB och övertidsersättning höjs med 2.8%.

 

•Bygga ut arbetstidsförkortningen med en kollektiv pott för att kunna

gå i delpension vid 60-års ålder.

 

•Vid övertid så ska det tas hänsyn till arbetstagarens behov av rekreation

och familjeliv. Övertid ska inte heller användas så att arbetstagaren

överansträngs.

 

•Införa en betalningskloss för kollektiv produktionsövertid för skiftarbetare.

 

•Arbetstagaren ska ha rätt att ta tjänstledigt för att prova på annat arbete.

 

Dessa krav bytte parterna strax innan jul. Nu kommer förhandlingar att

ske tills den 1 Mars. Om parterna inte har enats när en månad återstår, ska

särskilda medlare (opartiska ordförande) träda in. Dessa har rätt att lägga

egna förslag till lösningar. De kan också skjuta upp varslade stridsåtgärder i 14 dagar.

Den 31/3 så löper det gamla avtalet ut.

 

 

 

 

 

Detta är en del av arbetsgivarnas krav:

 

•Ett 3-årigt avtal.

 

•Lokal disposivitet när det gäller löneökningarna. Det innebär i vårat

fall att Scania och Verkstadsklubben ska förhandla lokalt om lönerna

men att det inte finns något golv för hur låga höjningarna kan bli. Om

Scania säger noll kronor i höjning så kan klubben inte gå vidare med

detta.

 

•Förenkla och försvaga semesterreglerna.

 

•Man vill ha 5 timmar att kunna lägga ut som extra arbetstid under

veckan. Dessa timmar ska kunna läggas ut när som

helst utanför ordinarie arbetstid under måndag till fredag. Eller mellan

07.00-16.00 på lördagen.

 

•Man vill kunna lägga ut 150 timmar övertid under en 3-månaders period.

Det innebär att man kan få jobba 150 timmar övertid under 1 månad

och sedan ingenting under dom nästkommande 2 månaderna.

 

•Man vill fritt kunna visstidsanställa upp till 24 månader.

 

Detta är alltså krav som kommer från Teknikarbetsgivarna.

 

Teknikarbetsgivarna är Scanias företrädare i dom centrala förhandlingarna.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Kollektiva lönesänkningar 

Monday, December 17, 2012 10:53:00 AM Categories: Centrala avtal

 

 

 

 

Med anledning av att IF Metall den senaste tiden har uppvaktats med förfrågan om nya krisavtal, har förbundet med all tydlighet klargjort att inga nya krisavtal kommer att slutas. Trots detta försöker en del företag att teckna lokala avtal som har för avsikt att likna krisavtalet.

 

Situationen på arbetsmarknaden är dyster, men i grunden annorlunda jämfört med krisen 2008/2009. IF Metall har drygt 10 000 medlemmar som det senaste halvåret varslats om uppsägning. Det är mycket, men jämförelsevis en femtedel av alla varsel som var under perioden oktober 2008 till mars 2009 då IF Metall tecknade krisavtal. Det var en extrem situation som vi inte har upplevt sedan 1930-tals krisen. I det läget var det rätt att träffa krisavtal. Den situationen råder inte nu och det är därför inte heller rätt åtgärd att träffa nya krisavtal.

Förbundet har full förståelse för den pressade situationen som de lokala fackliga företrädarna och medlemmarna ställs inför. Arbetsgivare föreslår sänkt arbetstid och därmed sänkt inkomst, med mer eller mindre tydlighet på att alternativet är varsel om uppsägning och arbetslöshet. Följden blir en a-kassa på cirka 50 procent av lönen.

Samtidigt är vi medvetna om att sänkta löner och arbetstider som standardlösning i alla lågkonjunkturer leder in i en nedåtgående spiral, där allt fler måste sänka sina villkor för att klara konkurrensen.

Beroende på kollektivavtal föreligger det olika möjligheter till åtgärder att träffa överenskommelser om arbetstiden för att mildra konjunktursvängningar.

Exempel från Teknikavtalet IF Metall
Arbetstiden dagtid är 40 timmar i genomsnitt per helgfri vecka. De lokala parterna kan komma överens om att under några månader ha en kortare arbetstid, exempelvis 32 timmars vecka för att sedan under lika många månader jobba 48 timmarsvecka.

På så sätt blir veckoarbetstiden under den avtalade tiden 40 timmar i genomsnitt per vecka. Av det följer att även lönen under perioden kan variera men att den i slutändan
blir densamma som utan varierad arbetstid. Teknikföretagen har gett uttryck för att lokala krisavtal, det vill säga överenskommelser om kollektiva lönesänkningar inte alls strider mot Teknikavtalet IF Metall och åberopar § 10 i avtalet med texten om frivillig överenskommelse.

Paragraf 10 handlar om att justera enskilda felaktigheter i lön, men inte om att göra kollektiva lönesänkningar. Det finns rättsfall som visar att individuella överenskommelser som resulterar i kollektiv lönesänkning inte är möjliga att göra.

Av IF Metalls kollektivavtal framgår det vilken lägsta lön som ska gälla samt att vissa minsta höjningar ska utgå. De lokala parterna förfogar inte över denna bestämmelse.

I enlighet med avtalets övergångsbestämmelser ska en löneökning ske för 2012, med minst 3 procent. Detta innebär att lönenivån för arbetarkollektivet ska öka minst med det procenttalet, vilket avtalsparterna är bundna av genom denna regel. Varken de lokala parterna eller individerna förfogar över denna bestämmelse. För att nivån på kollektivet ska kunna bli lägre än det ovan avtalade krävs en överenskommelse om avsteg från kollektivavtalet av de centrala parterna. Någon sådan överenskommelse finns inte.

Arbetsdomstolen uttalade i dom 1984 nr 32 att: "Övergångsbestämmelserna innehåller i princip ovillkorlig förpliktelse för arbetsgivarna att höja månadslöner och premielöner med angivna belopp respektive procentsatser."

Vidare uttalade domstolen: "Det skulle uppenbarligen innebära en viktig begränsning av denna förpliktelse om arbetsgivaren efter att ha höjt lönerna på avtalat sätt skulle ha möjlighet att genom överenskommelse med arbetstagarna kollektivt sänka deras löner. Enligt domstolens mening kan avtalet inte utan uttryckligt stöd härför anses ha sådan innebörd."

Löneavtalet är därmed ovillkorligt. Det säger sig självt att om en bestämmelse är tvingande till att lönerna den 1 februari 2012 måste höjas med minst 3 procent, att det inte senare under samma år är möjligt med stöd av lokal eller individuell överenskommelse att sänka samma löner som har höjts genom en tvingande bestämmelse.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Regeringen måste agera nu, inte i morgon! 

Tuesday, December 11, 2012 3:16:00 PM Categories: Centrala avtal Lagar/Regeringsbeslut

 

IF Metalls avtalsråd, med 205 ledamöter, kräver att regeringen agerar mot den galopperande varselvågen.

Vi möter medlemmarnas frågor om jobben och framtiden. Vi möter medlemmar som får 10 000 kronor mindre per månad i inkomst när de blir arbetslösa. Vi står mitt i vardagen och vi anser att regeringen måste agera. Sitt inte och vänta som 2009, utan agera nu! Åtgärder ”i morgon” räcker inte för dem som nu riskerar att bli arbetslösa – de har hyror, mat och dagisavgifter att betala.

 

IF Metalls avtalsråd kräver:

 Inför ett utbildningsstöd, ”100-lappen”                                                           

 Aktivera arbetsförmedlingen

 Höj ersättningen till de arbetslösa

 

Inför ett utbildningsstöd, ”100-lappen”

Företagen vill behålla sin personal. Regeringen borde snabbt införa ett stöd så att företag som kompetensutvecklar sin personal i stället för att varsla får ett utbildningsstöd om 100 kronor per timme. Det tjänar samhället, företaget och den enskilde på. Vi startar både snabbare och bättre när konjunkturen vänder.

Aktivera arbetsförmedlingen

Redan när varsel läggs måste arbetsförmedlingen kunna gå in med insatser. Det är obegripligt att som nu få beskedet ”du får hjälp först när du varit arbetslös i 100 dagar”. Släpp loss den kreativitet som finns hos arbetsförmedlarna. Ändra det otidsenliga regelverket!

Höj ersättningen till de arbetslösa

Vi möter medlemmar som tror att de ska få 80 procent i ersättning vid arbetslöshet. Många blir därför chockade när de får 50–55 procent av den tidigare lönen. Ersättningen har inte höjts på tio år. Höj ersättningen nu!

Om regeringen agerat med utbildningsinsatser 2009 hade vi kunnat rädda minst 40 000–50 000 jobb. Möjligheten finns nu. Politik är som bekant att vilja!

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

PRESSMEDDELANDE 

Tuesday, December 11, 2012 3:04:00 PM Categories: Verkstadsklubben

 

 

 Vår kommun har på senare tid upplevt en ökad aktivitet av extrema grupper som bedriver kampanjer mot asyl och flyktingmottagande.

Verkstadsklubben på Scania har uppmärksammat detta och vill göra en insats genom att ta debatten och hjälpa till med information.

Verkstadsklubben har också sett att Expotidningen är ett bra verktyg att dela ut till medlemmarna för att visa sitt ställningstagande, engagemang och nå många av IF Metalls medlemmar med det budskap Expo ger och förena i kampen mot extrema grupper i samhället.

Stiftelsen Expo utmanar intoleransen genom granskning, utbildning och engagemang. Expo föreläser för elever och lärare på skolor. Skriver granskande reportage och rapporter, och skapar mötesplatser för antirasister runt om i landet.

Sedan flera år har Stiftelsen Expo ett utbildningssamarbete tillsammans med IF Metall centralt. Expos Niclas Nilsson föreläser om organiserad intolerans för IF Metalls medlemmar.

Mer information ombeds kontakta Mikael Johansson ordförande 0491-765 198

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Vad händer med SRB:s bonus vid dödsfall? 

Tuesday, December 11, 2012 3:02:00 PM Categories: SRB

 

 

 

Då det har kommit frågor angående bonusen vid dödsfall, så skriver vi hur man ska gå till väga vid dessa tillfällen. Vid dödsfall upprättas det i flesta fall en bouppteckning, SRB:s andelar skall tas med i bouppteckningen. Dödsboet/boutredaren beställer ett så kallat värde intyg från SEB, Vinstandelar ST S5, 106 40 Stockholm, (tele:763 69 60) som underlag.                                                                                                 

Utskiftning av dödsbons andelar: Problemet med utskiftningar till dödsbon är för stiftelsen att säkerställa att betalningsmottagaren har rätt att lyfta beloppet. Alltför ofta skickas utbetalningsuppdrag in utan några giltiga underlag. Det säkraste är utbetalning till ett konto som är registrerat i dödsboets namn. I samtliga andra fall skall en bouppteckning skickas in som visar vem som skall erhålla utbetalningen. Vill man ha mera information kan man gå in på SRB:s hemsida: http://www.scaniafacken.com/Scaniafacken/scanias-resultatbonusstiftelse.aspx

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 74 of 79 << < 40 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt