• RSS
  • Subscribe

Archives

Ny medlemsavgift 

Friday, December 12, 2014 1:22:00 PM Categories: Avd 38 Dackebygden Medlemskap

 

På avdelningens budgetmöte fastställdes medlemsavgiften till 1,5% av lönen. Det är en sänkning med 0,2 procentenheter. Även lägsta respektive högsta avgift sänktes, till 200:- respektive 550:-. Den nya medlemsavgiften gäller from 1/1 2015.

Share This Using Popular Bookmarking Services

Förändringar i sjuk- och efterlevandeförsäkringen 

Friday, December 12, 2014 1:21:00 PM Categories: Försäkringar

 

 

Försäkringskommittén informerar om följande förändringar i sjuk- och efterlevandeförsäkringen som gäller från 1/1 2015:
 -Premien sänks från 94 kronor per månad till 79 kronor per månad.
 Arbetsförmåga
 - Karenstiden sänks till 90 dagar.
 - Förlängd utbetalningstid till 18 månader.
 - Inkludera 25 procent sjukskrivningsgrad.
 Diagnoskapital
 - Sänkt kvalifikationstid till 90 dagar.
 - Man lägger till ytterligare diabetesdiagnoser.
 - Ersättning vid total förlust av synen/hörseln på ett öga eller öra.
 - Skydd för medförsäkrad över 65 år (seniorvillkor för medförsäkrad över 65 år.)
 Dödsfallsbelopp
 - Höjs till 250 000 kronor.

Share This Using Popular Bookmarking Services

Likabehandlingsprincipen gäller 

Tuesday, November 25, 2014 11:16:00 AM Categories: Lernia

På förekommen anledning påminner vi om att Lernia-anställda som är inne på Scania och arbetar skall behandlas likadant som Scania-anställda. Denna princip är väldigt viktig för oss på verkstadsklubben! Dessvärre har vi den senaste tiden haft en del ärenden där man flyttar på folk eller avslutar deras uppdrag på Scania utan att ta fram en handlingsplan eller göra en rehabutredning först, och utan att koppla in facket. Därför uppmanar vi medlemmar som får problem att så fort som möjligt ta kontakt med en förtroendevald!

 

Utdrag ur flexibilitetsavtalet:
Parterna är överens om att den inhyrda personalen ska behandlas på samma sätt som Scaniapersonal med avseende på arbetsorganisation, introduktion samt enligt Scanias grundvärderingar.
Den inhyrda personalen ska ingå i normal rotation och alltså inte placeras fast på enklare och/eller tyngre arbetsuppgifter.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Insändare 

Tuesday, November 25, 2014 11:11:00 AM Categories: Insänt

 

Vanmakten sprider sig bland oss arbetare som jobbar med kroppen och inte med knoppen.

 

Varje tempo bygger ytterst på kroppsarbeten. Tunga saker måste lyftas, människor böja sig eller rotera med överkroppen för att klassamhället ska bestå. Ord som postindustrialism eller informationssamhälle är i slutändan bara bedrägerier.

 

Vi är den stora arbetarklassen. Männen och kvinnorna som skrattar genom smärtan, monotonin och den stora vanmakten.

 

Kroppsarbetarens stora hemlighet uppenbaras till exempel i det som kallas att vara tillgänglig dygnet runt.

 

Jag ser mig omkring varje morgon och tänker att det verkligen är knappt, bara med en ständig sista ansträngning, som detta bygge håller ihop. Kanske rasar det faktiskt samman när några av dom som livslångt bär allra tyngst till slut rasar samman, bokstavligt, för det gör många av dem.

 

Och när dom gör det blir dom straffade. Det är knän, leder och axlar som bär samhället, men till slut går sönder och nya människor måste sättas in medan de som förbrukats måste förnedras ännu en gång så att varje upprorsgnista släcks.

 

Kring människor som lever med en daglig smärta ser man ibland en slags dimma. Kall, fuktig. Den tränger in i allt. De gör allt för att dölja den där smärtan.

 

Vem har makten över arbetslivet? Kroppsarbetaren är den som har minst makt över sitt arbetsliv och det beror på att kroppsarbetaren utgör grunden för detta samhälle. Hur skulle det se ut om arbetarna en dag samfällt bara går hem för att sträcka på kroppen och ge den sin rättmätiga plats?!

 

/Nalle Puh

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Tuesday, November 25, 2014 11:09:00 AM Categories: Ordförande har ordet

Hej på er alla medlemmar hoppas att allt är till freds annars så är det bara att kontakta den fackliga organisationen för hjälp. Dagens hyttbyggare går i jämställdhetens tecken, enligt mångfaldhetsplanen så jobbar vi efter allas lika värde, och det gäller alla. Vi har vårat flexibillitetsavtal som reglerar inhyrning och hur den ska hanteras. Utifrån detta måste jag säga att allt inte sköts på ett tillfredsställande sätt, vi får in en hel del synpunkter på hur våra inhyrda hanteras. Jag ber er att kontakta oss om ni som inhyrda känner att ni blir felhanterade, för alla medlemmar inom IF Metall har rätt till facklig medverkan.

 Mvh  Mikael ”Sippa” Johansson

Share This Using Popular Bookmarking Services

För inte så länge sedan gick jobbet till den som accepterade lägst lön 

Wednesday, November 12, 2014 7:43:00 AM Categories: Medlemskap

Innan kollektivavtal fanns utnyttjade arbetsgivarna den konkurrenssituation som uppstod mellan arbetarna genom att ge jobbet till den som accepterade lägst lön.

För att komma till rätta med detta enades arbetarna om vilken lägsta lön de ansåg skulle gälla och träffade ett avtal om detta med arbetsgivaren. Så uppstod fackföreningar och kollektivavtal.

För att kunna försörja sig i tider med arbetslöshet och utan att behöva acceptera arbete under avtalad lön, samlades pengar in som fördelades bland dem som inte hade arbete. Så uppstod arbetslöshetskassan.

 

Är detta verkligen aktuellt i dag?

För att kunna svara på den frågan måste man veta hur det fungerar. Hur kommer löneökningar till?

Hur förbättras arbetsvillkoren?

Många tror att detta regleras i lag eller att arbetsgivaren av ren omtanke höjer löner och förbättrar villkor med jämna mellanrum. Så är det inte!

Det är den fackliga organisationen som i förhandling med arbetsgivarens organisation kommer överens om innehållet i avtalen. På svensk arbetsmarknad omfattas över 90 procent av de anställda av ett kollektivavtal.

Detta visar att de flesta arbetsgivare tycker att det är självklart att anställningsvillkoren ska regleras mellan företag och fack.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Nomineringsmöten 

Wednesday, November 12, 2014 6:23:00 AM Categories: Möten

 

Den 20 november klockan 15.12  kommer grupperna att ha sina respektive  nomineringsmöten.

 

Målerigruppen kommer att vara i kafeterian på Furan.

Monteringen/Logistik är i matsalen på Furan.

Press/Karossgruppen kommer att vara i Auktionen.

 

Dynamate har sitt nomineringsmöte på Restaurang Furan, 27 november, klockan 14:00.

 

Nomineringar kan göras ända fram till nomineringsmötet. Tänk på att den ni föreslår ska vara tillfrågad och ha tackat ja. Mötet är betalt och man har rätt att gå ifrån arbetet 12 min innan mötet och vara på plats igen 12 min efter mötets slut. Glöm ej att meddela din PL dagen innan om du ska gå.

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Wednesday, November 12, 2014 6:22:00 AM Categories: Ordförande har ordet

Hej på er alla medlemmar, hoppas att allt är bra med er. Jag vet att ni har det tufft efter all den övertid som har varit. Vi har frågan högt uppe på agendan och diskuterar med företaget hur vi ska kunna minimera övertiden.

Jag får många frågor från Scania och Lernia medlemmar hur det går kring förhandlingarna rörande inhyrningen, bonusen, samt övriga diskussioner som förs med Scania och VW. Rörande förhandlingen kring procentsatsen av antalet Lernia så är som ni vet förhandlingen i gång, men vi känner från förhandlarnas sida att förhandlingen drar ut på tiden och det beror inte på oss. En annan fråga som de Lerniaanställda undrar över är hur det går kring bonusförhandlingen för Lernias medlemmar, den frågan ska avgöras i AD (arbetsdomstolen), tid är inte utsatt.

Förhandlingen kring utformningen av ett nytt bonussystem fortskrider, målsättningen är att detta ska bli klar under året. Jag får många synpunkter på att det informeras för lite kring förhandlingen. Jag kan bara informera er att arbetet går framåt, att nya tider på förhandlingstillfällen finns, men strategiskt kan vi inte under rådande förhandling gå ut med detaljer, för att det skulle innebära försvårande av en lösning i frågan. Så fort vi har något att säga i de här frågorna kommer vi att gå ut gemensamt från koncernfacket. Ta nu vara på er och tänk på att ingen fråga är för liten, utan hör av er.

Mikael ”Sippa” Johansson.

Share This Using Popular Bookmarking Services

Sexuella trakasserier på jobbet 

Tuesday, October 28, 2014 11:03:00 AM Categories: Arbetsmiljö Lagar/Regeringsbeslut

 

 

 

Om du blir utsatt för sexuella trakasserier på din arbetsplats är det din arbetsgivares ansvar att utreda och sätta stopp för dem. Sexuella trakasserier är ett allvarligt problem och en form av könsdiskriminering. Därmed är det ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

Sexuella trakasserier är ett uppträdande i arbetslivet av sexuell natur som kränker en arbetssökande eller arbetstagare. Det kan handla om beröringar, tafsningar, skämt, förslag, blickar och bilder som är sexuellt anspelande och nedvärderande.

Det är den som blir utsatt som avgör om beteendet är ovälkommet eller ej.

Lagen om sexuella trakasserier har skärpts i omgångar och i dag har arbetsgivarna ett långtgående ansvar för att utreda sexuella trakasserier och vidta åtgärder. Den som anmäler arbetsgivaren får inte utsättas för hot eller bestraffningar.

Alla arbetsgivare måste arbeta förebyggande så att ingen på arbetsplatsen blir utsatt för sexuella trakasserier eller trakasserier på grund av kön. Det kan handla om en policy eller en beredskapsplan mot sexuella trakasserier. Dokumentet bör vara en del av företagets jämställdhetsplan. På Scania hanteras detta i dokumentet ”Scania Mångfaldsplan 2013+” som finns att läsa på Inline.

 

Vart vänder jag mig?
Gör klart för den som trakasserar dig att det är obehagligt och ovälkommet och att det måste få ett slut. Det kan ske muntligt, skriftligt eller med hjälp av någon du har förtroende för. Om det inte hjälper, är det i första hand arbetsgivaren du ska vända dig till. Arbetsgivaren måste utreda fallet och sätta stopp för trakasserierna.

 

 Om arbetsgivaren inte utreder saken, eller om du upplever att du inte får gehör för dina synpunkter hos din arbetsgivare, kan du gå vidare till ditt fackförbund. Kontakta då i första hand skyddsombudet på arbetsplatsen.

Såväl anställda som företagare kan ta kontakt med Diskrimineringsombudsmannen för råd och stöd.  Anmälan om trakasserier görs också till Diskrimineringsombudsmannen.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Rapport från central förhandling 

Tuesday, October 28, 2014 11:02:00 AM Categories: Förhandlingar Verkstadsklubben

 

 

Som verkstadsklubben tidigare rapporterat om har vi haft en central förhandling om en medlem som företaget varslat om uppsägning på grund av brott mot företagets säkerhetsföreskrifter. I den centrala förhandlingen lyfte verkstadsklubben fram en rad brister i företagets hantering av fallet. Det kan inte heller anses styrkt att medlemmen agerade avsiktligt. Förhandlingen slutade med att medlemmen får tillbaka sin anställning med retroaktiv lön från tillfället då medlemmen fick gå hem, men blir omplacerad på en annan avdelning.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 58 of 79 << < 40 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt