På grund av att företaget har kört en del plus-SFA, och nu förvarnat om ytterligare plus-SFA-tillfällen får vi många frågor från medlemmar om vad som egentligen gäller för SFA.
SFA får användas vid tre tillfällen: Bastaktsförändringar, säsongssvängningar och konjunktursvängningar. -Inte vid några andra situationer. Verkstadsklubben bevakar att företaget följer denna överenskommelse, bland annat vid överläggningarna om SFA. Den grundläggande principen är att om produktionsvolymen (hur mycket vi faktiskt behöver producera) skiljer sig från bastaktsvolymen (vad vi kan producera under ordinarie arbetstid) går det att använda SFA. Vårens plus-SFA-tillfällen beror på just detta och har alltså inget med röda dagar, buffertkörning eller annat att göra.
Medlemmar uttrycker ofta kritik mot att facket gått med på att teckna ett SFA-avtal. Många ser bara att vi får jobba extra när företaget vill det. En del går så långt som att vi ska säga upp avtalet. SFA är egentligen inget som verkstadsklubben vill ha, men det ingår i flex-avtalet och om vi vill säga upp det så måste vi säga upp hela flex-avtalet. Där ingår även möjligheten till avtalspension vid 62/63 års ålder, förlängda uppsägningstider och regleringen av hur behandlingen av inhyrd personal ska gå till på Scania. Dessutom får vi högre ersättningar vid plus-SFA än vårat föregående avtal.
Precis som i vilken annan förhandling som helst handlade det, när flex-avtalet skrevs, om att ge och ta. Företaget ville få igenom något (i detta fall SFA och en överenskommelse om inhyrning) och i gengäld tvingades de göra eftergifter (avtalspension, förlängda uppsägningstider, begränsning av andelen inhyrda.) Detta sammantaget gjorde att facket, trots de negativa sidorna med SFA gick med på avtalet.
Visst skulle vi kunna säga upp avtalet om medlemmarna kräver det, men då måste man vara medveten om vad det faktiskt innebär: att vi även säger upp de sakerna i avtalet som är bra för våra medlemmar.
–Och företaget skulle fortfarande kunna beordra ”vanlig” övertid med stöd av kollektivavtalet (”Blå boken”.)
Vid problem att arbeta plus-SFA, som PL inte godtar, kontakta verkstadsklubben så snart som möjligt!