Om du blir utsatt för sexuella trakasserier på din arbetsplats är det din arbetsgivares ansvar att utreda och sätta stopp för dem. Sexuella trakasserier är ett allvarligt problem och en form av könsdiskriminering. Därmed är det ett brott mot de mänskliga rättigheterna.
Sexuella trakasserier är ett uppträdande i arbetslivet av sexuell natur som kränker en arbetssökande eller arbetstagare. Det kan handla om beröringar, tafsningar, skämt, förslag, blickar och bilder som är sexuellt anspelande och nedvärderande.
Det är den som blir utsatt som avgör om beteendet är ovälkommet eller ej.
Lagen om sexuella trakasserier har skärpts i omgångar och i dag har arbetsgivarna ett långtgående ansvar för att utreda sexuella trakasserier och vidta åtgärder. Den som anmäler arbetsgivaren får inte utsättas för hot eller bestraffningar.
Alla arbetsgivare måste arbeta förebyggande så att ingen på arbetsplatsen blir utsatt för sexuella trakasserier eller trakasserier på grund av kön. Det kan handla om en policy eller en beredskapsplan mot sexuella trakasserier. Dokumentet bör vara en del av företagets jämställdhetsplan. På Scania hanteras detta i dokumentet ”Scania Mångfaldsplan 2013+” som finns att läsa på Inline.
Vart vänder jag mig?
Gör klart för den som trakasserar dig att det är obehagligt och ovälkommet och att det måste få ett slut. Det kan ske muntligt, skriftligt eller med hjälp av någon du har förtroende för. Om det inte hjälper, är det i första hand arbetsgivaren du ska vända dig till. Arbetsgivaren måste utreda fallet och sätta stopp för trakasserierna.
Om arbetsgivaren inte utreder saken, eller om du upplever att du inte får gehör för dina synpunkter hos din arbetsgivare, kan du gå vidare till ditt fackförbund. Kontakta då i första hand skyddsombudet på arbetsplatsen.
Såväl anställda som företagare kan ta kontakt med Diskrimineringsombudsmannen för råd och stöd. Anmälan om trakasserier görs också till Diskrimineringsombudsmannen.