Om inte, är det kanske dags att skaffa det nu – innan Pensionsmyndigheten i februari 2014 tar bort möjligheten att göra fondbyten med pinkod. Vår erfarenhet är att många av bolagen som erbjuder sig att förvalta vår premiepension inte lyckats speciellt bra med sin förvaltning. Räknar man dessutom in årsavgiften så kan det i många fall bli en ren förlustaffär för individen, säger Michael Kinell, IF Metalls arbetsmiljö- och försäkringsenhet.
Hör du till dem som under årens lopp blivit uppringd av en pensionsrådgivare som erbjudit sig att förvalta din premiepension för en "blygsam summa"? Har du gett rådgivaren möjlighet att genomföra fondbyten åt dig via din personliga pinkod? Då är du inte ensam! Däremot bör du ta dig tid att fundera på hur du vill sköta din premiepension i fortsättningen. Det är oftast en bättre affär att sköta detta själv, än att betala ett företag som gör det åt dig. Efter den 20 februari 2014, då Pensionsmyndigheten stoppar möjligheten att göra fondbyten med pinkod, kommer du som är kund i ett förvaltningsbolag sannolikt att ha kvar dina pengar i de placeringsalternativ som du ligger i när stoppet genomförs. Du kommer att fortsätta betala för tjänsten, om inte du själv aktivt säger upp avtalet med förvaltningsföretaget. En del förvaltningsföretag kommer troligen att flytta över sina kunder till sina egna fonder.
Men om man ångrar sig är det viktigt att säga upp avtalet innan årsskiftet, eftersom årsavgiften för tjänsten ofta betalas i förskott, säger Michael Kinell. Efter den 20 februari 2014 kommer man vara tvungen att logga in med e-legitimation eller Mobilt BankID för att byta fonder. Fondbyte med blankett påverkas dock inte. Tycker du att detta är svårt att förstå? Som medlem i IF Metall har du tillgång till en kostnadsfri genomgång av dina försäkringar samt din premie- och avtalspension tack vare vårt samarbete med Folksam. Där kan du även få hjälp med att byta pensionsförvaltare. Kontakta försäkringsinformatören på din arbetsplats, eller din avdelning, om du vill veta mer.