EU-valet – viktigare än du tror!

  • RSS
  • Subscribe

Archives

Friday, May 2, 2014 7:58:00 AM Categories: Lagar/Regeringsbeslut

 

Den 25 maj 2014 är det EU-val i Sverige. Då väljer vi 20 ledamöter som ska representera oss i Europaparlamentet i fem år. I Europaparlamentet sitter 751 ledamöter från 28 länder. EU-parlamentet är med och bestämmer om nya lagar i EU. Cirka 60% av de lagar som påverkar kommunernas arbete styrs av EU-direktiv. Vilka representanter som får flest röster i valet spelar alltså stor roll för vilken politik vi ska ha i Sverige i framtiden. Vid förra EU-valet 2009 röstade mindre än 46% av de röstberättigade i Sverige.

 

 IF Metall har länge slagits för att arbetsrätt och arbetsmiljöfrågor ska prioriteras politiskt. Därför står man bakom kampanjen ”Kryssa Olle”, som arbetar för att IF Metallaren Olle Ludvigsson ska komma med i EU-parlamentet ytterligare en mandatperiod. När arbetsmiljöfrågorna har varit uppe på dagordningen har det varit tydligt att det är skillnad på rött och blått i politiken, både i Europaparlamentet och i Sveriges riksdag. När Olle Ludvigsson har drivit frågorna i EU och krävt ett långsiktigare arbete har högern haft en annan syn och röstat emot. En annan viktig fråga för IF Metall är att svenska kollektivavtal ska gälla alla som jobbar i Sverige. Det är en fråga som både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet driver.

  

Här nedanför finns fem exempel på EU-direktiv som förts in i svensk lag. De flesta har kommit till i tider när EU inte varit lika högerdominerat som nu.

 

Fem exempel på EU-direktiv som påverkar dig på jobbet

  1. Rätt till dygnsvila. Arbetsdirektivet som har sitt ursprung i EU gör att det finns regler om att alla har rätt till elva timmars sammanhängande vila under ett dygn.
  2. Rätt att behålla jobbet. Ett EU-direktiv om skydd för arbetstagares rättigheter vid överlåtelse av företag eller verksamheter har resulterat i lagändringar i LAS och MBL. Det gör att om en del av en verksamhet säljs har de som jobbar där rätt att följa med och bli anställda av den nya ägaren.
  3. Rätt till information och samråd. Ett EU-direktiv, som nu är svensk lag, gör att om ett företag eller koncern har verksamhet i två eller flera EU-länder har de fackliga organisationerna rätt till samråd med varandra och rätt till samråd med företagsledningen.
  4. Ingen diskriminering av visstidare. Reglerna som säger att viss- och deltidsanställda inte får ges sämre villkor än de som jobbar heltid kommer också från EU.
  5. Skydd för föräldralediga.  Föräldraledighetsdirektivet gör att den som sägs upp på grund av arbetsbrist får behålla anställningen under hela föräldraledigheten. Uppsägningstiden börjar inte förrän mamma eller pappa är tillbaka på jobbet, vilket gör att familjer slipper drabbas onödigt mycket ekonomiskt i samband med ledigheten.
Share This Using Popular Bookmarking Services

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt