• RSS
  • Subscribe

Archives

SFA-vad gäller? 

Wednesday, October 10, 2012 8:43:00 AM Categories: Arbetstider Lokala avtal

 

SFA får användas vid tre tillfällen: Bastaktsförändringar, säsongs- och konjunktursvängningar. Inte vid några andra situationer. Den grundläggande principen är att om produktionsvolymen (hur mycket vi faktiskt behöver producera) skiljer sig från bastaktsvolymen (vad vi kan producera under ordinarie arbetstid) går det att använda SFA.

SFA är också ett kollektivt verktyg. Det betyder att det är hela PRU:er, avdelningar eller flöden som tas ut – inte enstaka personer! Eftersom det går att ta ut ett separat flöde, betyder det att t.ex. växellådsmonteringen, som är ett flöde, kan ha olika SFA-tid än växellådsmåleriet, som är ett annat flöde. Däremot kan man alltså inte ta ut några enstaka personer på en avdelning i SFA . Enstaka undantag är dock möjliga; till exempel om personen har nått gränsen för hur många timmar hen får jobba, att personen har förhinder, etc.

SFA är ett verktyg som ska användas för att hantera kortsiktiga svängningar. Vad är då en kortsiktig svängning? Avtalet har inte definierat detta, utan det är något som ska göras mellan fack och företag lokalt. Verksamheterna skiljer sig mycket åt, vilket gör att det som fungerar för bearbetningen kanske inte gör det för monteringen.

 

Varseltider och inställt SFA

Senast 14 kalenderdagar innan SFA behöver arbetas, måste företaget ha berättat att SFA kommer att behövas. Detta görs genom att den fackliga organisationen på PRU:et kallas till en överläggning. Under överläggningen ska företaget visa varför SFA behöver användas. De ska också visa att tiden de begär för SFA motsvarar det behov av produktion som ska utföras. Är det så att det är exempelvis 200 vevaxlar som ska produceras, ska den begärda tiden motsvara den tid det tar att producera 200 vevaxlar – inte mer.

 

Ett problem som kan uppstå i det här läget, är att de situationer som gällde vid överläggningen kan ha förändrats fram till tillfället då SFA ska användas. Det kan till exempel vara så att produktionen gått så bra att man hunnit göra den mängd artiklar som skulle gjorts på SFA, och att SFA därför inte behöver användas. I det läget faller grunden för SFA-utläggningen och företaget skall ställa in SFA-tillfället. Är det så att företaget drar tillbaka SFA-plus senare än 8 kalenderdagar innan, får vi ändå betalt som om SFA plus hade utförts.

Det slutliga beskedet om SFA-arbete blir av eller inte måste lämnas senast 8 kalenderdagar innan det planerade SFA-tillfället.

Förhinder

Vad gäller då vid förhinder? Plus-SFA är ordinarie arbetstid, och om det är så att man har förhinder är det viktigt att ta upp det med närmaste chef så fort som möjligt! Det går att undantas ända fram till tidpunkten för SFA-arbetet, men det är de ledighets- och frånvaroregler som är under ordinarie arbetsvecka som gäller. Enbart det faktum att t.ex. bussar eller tåg inte går som vanligt räknas inte som förhinder.

 Om du har förhinder att jobba SFA-plus och din chef inte accepterar de skäl du uppger – prata med din lokala fackliga organisation.

 

Den här artikeln är hämtad från Scania Verkstadsklubb Södertäljes hemsida

Skribent: Lena Thompson

 
 
 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Inför medlemsmötet på Big Bang Torsdag den 11 oktober kl 14:30  

Friday, October 5, 2012 8:53:00 AM Categories: Arbetsorganisation Förhandlingar Lokala avtal Löner Möten

 

 

Förslag till justering av befintligt lönesystem för

 MB och MC

 

Bakgrund och syfte

Parterna har under ett par månaders tid arbetet med en justering av befintligt lönesystem

Behovet har uppstått eftersom många medarbetare upplever systemet ”stängt”, dvs att det inte finns utvecklingsmöjligheter i systemet.

Syftet har varit att justera befintligt system på ett sådant sätt att det skapar ytterligare utvecklingsvägar.

 

 Nytt lönesteg

För att öppna upp utvecklingsmöjlighet för medarbetare i nivå 4 och för att säkerställa rätt kompetens i framtiden införs ett nytt steg mellan stegen 4 och 5, kallas ”E”.

 

Justerade nivålöner

I arbetet har parterna sett att en utveckling av arbetsuppgifter har gjorts sedan lönesystemet infördes 2005, därför kommer nivålönerna att justeras enligt följande:

 

200 kronor för nivålönen i nivå 3

300 kronor för nivålönen i nivå 4

443 kronor för nivålönen i nivå 5 och 6

.

Medarbetare som har en högre lön än nivålönen i E får vid uppflyttning till nivå E ett garantibelopp på 300 kronor

 

Vid förflyttning från nivå E till 5 gäller nivålönen dock minst +400 kr och

från nivå 5 till 6 gäller nivålönen dock minst +500 kr.

 

 

 

Justerad ATT (Arbetstidstillägg)

Parterna är överens om att förlänga ATT trappan med ytterligare ett steg. Efter 21 års anställningstid utbetalas ytterligare 250 kronor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Klubbmöte! 

Thursday, October 4, 2012 10:16:00 AM Categories: Arbetsorganisation Förhandlingar Lokala avtal Löner Möten Verkstadsklubben

 KALLELSE TILL EXTRA KLUBBMÖTE

 

TORSDAGEN 11 OKTOBER 2012
TIDPUNKT: KL. 14:30
LOKAL: BIG BANG

* LÖNESYSTEMET

 

ALLA MEDLEMMAR HÄLSAS VÄLKOMNA OCH NI HAR RÄTT ATT STÄMPLA UT 14:12 FÖR ATT HINNA I TID TILLL MÖTET.

 MÖTET ÄR BETALT

 

 Hälsningar Klubbstyrelsen
 

 


 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Verkstadsklubben Scania Oskarshamns hemsida sjösatt 

Tuesday, October 2, 2012 8:00:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

 

From 1/10-12 är hemsidan online!

www.scaniafacken.com/vklubbenohamn

 

Var vänliga, ha lite överseende med vissa "skönhetsfel" i början.

Vissa bilder försvann under uppgraderingen.

Skall fixas så fort som möjligt.

/Jörgen

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Information Lönesystemet 

Tuesday, October 2, 2012 7:42:00 AM Categories: Arbetsorganisation Lokala avtal Löner Verkstadsklubben

 

Under hösten 2011 pågick lönesystemsförhandlingar utan att ge reslutat. Kravet från medlemmarna var framförallt att ta bort den inlåsning som många får i det nuvarande lönesystemet. De flesta stannar i nivå fyra. Efter den nivån är löneutveckling behovsstyrd. Samtidigt finns det krav att materialhanteringen ska närma sig monteringen och att skillnaden mellan MB och MC ska utjämnas. Klubben har också haft åsikten att bredda lönesystemet med ”klossar” för olika uppdrag och tillval. Företaget sa då nej till alla förändringar.

 

Klubbstyrelsen fick i uppdrag på årsmötet 2012 att informera om vad som händer om lönesystemet sägs upp och därefter anordna en medlemsomröstning om en uppsägning. Klubbstyrelsen beslutade på styrelsemötet i april att rekommendera arbetsplatsomröstningen att säga upp vårt nuvarande lönesystem. Information om konsekvenserna av en uppsägning av lönesystemet gick ut i Hyttbyggaren i början av maj. Klubben förberedde sig samtidigt inför en arbetsplatsomröstning om lönesystemet. En valkommitté bildades och datum för omröstningen sattes ut. Sista datum för omröstning var maj.

 

Ovanstående fick företaget att reagera. PRU-ledningarna både på MB och MC ville ha igång en diskussion med klubben. Klubbstyrelsen såg att det fanns en vilja i företaget till fortsatta diskussioner. En deadline sattes till sista september. Under juni till september har det pågått förhandlingar om lönesystemet.

 

I klubben är det Mikael, Jörgen Fredrick som förhandlat. Klubbens krav har varit de som beskrivs här ovan. Efterhand har företaget preciserat vad de vill ge oss tillbaka. Nu har klubben fått ett slutbud. Företaget är inte intresserade att diskutera klossar. Även löneutjämningar i nivålönerna mellan materialhantering och montering säger de nej till, även mellan MB och MC.

 

Följande är vi överens om!                                                                

 

Ett nytt steg inrättas mellan nivå fyra och fem.

 

Höjning av nivålönerna.

 

Minsta individökning vid uppflyttning i den nya nivån också.

 

KV-värdering ökas med ett extrasteg för äldre medarbetare

 

Uppräkning av tillfälliga uppdrag

 

Klubbstyrelsen gick igenom förslaget på styrelsemötet i fredags. Det finns punkter vi är mindre nöjda med. Men vi minskar inlåsningseffekterna, vi ökar de utgående lönerna för de som ligger i taket på nivålönerna idag. Det innebär fördelar för anställda upp till nivå fyra. De som kommer att hamna i den nya nivån kommer få en löneökning omgående. I förändringen av KV trappan når man också de äldre medarbetarna.

 

Klubbstyrelsen beslutade att vi kallar till ett medlemsmöte senare i höst. Där får klubbens medlemmar ta ställning till föreslaget. Styrelsen har själva gjort bedömningen att vi nu inte kommer längre. September månad har nu gått. Detta har vi att ta ställning till. Styrelsen beslutade att rekommendera mötet att säga ja till det framförhandlade förslaget. En uppsägning av nuvarande lönesystem är ett sämre alternativ.

 

Mera information om förslaget kommer att gå ut på kontaktombudsträffar framöver samt på klubbmötet. En kallelse till klubbmöte kommer framöver.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Visstidsanställdas uppsägningstid är inte vad den har varit! 

Tuesday, October 2, 2012 7:35:00 AM Categories: Centrala avtal Lokala avtal

  

  

Till alla er som är visstidsanställda, vill vi bara påminna om att vi nu går på vad som står i teknikavtalet när vi inte längre har kvar det gamla flexibilitetsavtalet. Och det innebär att den tryggheten vi förut hade med att få information om förlängning eller inte minst en månad innan avslut, inte längre gäller! Och för att det inte ska bli några oklarheter så bifogar jag här ett utdrag ur avtalstexten.

 

 

 Visstidsanställning

Formen för visstidsanställningar finns i Teknikavtalet IF Metall § 9. Visstidsanställning kan göras för minst en månad och maximalt ett år (vid ett tillfälle eller sammanlagt på en treårsperiod), därefter fordras lokal överenskommelse. Visstidsanställningen används oavsett orsak, arbetstopp, frånvaro eller annat. Med andra ord finns inga andra visstidsanställningsformer, t ex vikariat.

Visstidsanställningen enligt Teknikavtalet IF Metall innehåller ingen automatisk övergång till en tillsvidareanställning utan löper ut och upphör enligt anställningsavtalet. Vanliga regler om företrädesrätt, intjänande på 12 månaders anställning de senaste tre åren, etc enligt Teknikavtalet och lag gäller.

Visstidsanställningen kan sägas upp innan den löper ut enligt anställningsavtalet om det finns saklig grund.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Information om lönesystemet? 

Tuesday, September 18, 2012 9:20:00 AM Categories: Arbetsorganisation Förhandlingar Lokala avtal Löner

 

 

Med anledning av det stora antal frågor om hur lönesystemsförhandlingarna går, lämnar klubbens förhandlare följande besked:

Det pågår seriösa förhandlingar mellan klubben och företaget. Det finns fortfarande förutsättningar att parterna kan hitta en gemensam lösning. Tidsmandatet sträcker sig till den sista september.

När förhandlingarna har gett resultat eller på annat sätt avslutats, dock senast vid månadsskiftet kommer klubben att gå ut med information om detta och hur en kommande beslutsprocess kommer att se ut. Mer information om detta kommer att gå ut via Hyttbyggaren och genom kontaktombuden och gruppstyrelser.

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Arbetsmiljö 

Tuesday, September 18, 2012 9:11:00 AM Categories: Arbetsmiljö

Arbetsgivare, arbetstagare, skyddsombud

 

Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö, det står i arbetsmiljölagen. Arbetstagaren har inget formellt ansvar, men deltar i arbetsmiljöarbetet genom att t.ex. rapportera risker, tillbud, sjukdom och olycksfall. Föreslå åtgärder och lämna synpunkter på det som genomförts.

Det är viktigt att rapportera och informera eventuella risker och tillbud och lämna synpunkter till sin chef i första hand. Det är endast om chefen inte vidtar någon åtgärd som man ska vända sig till sitt lokala skyddsombud. Ett skyddsombud är arbetstagarnas valda ombud i arbetsmiljöfrågor, men har inget eget ansvar för arbetsmiljön.

Uppdraget som skyddsombud innebär att aktivt driva arbetskamraternas krav på en bra och säker arbetsmiljö. I detta arbete ingår att se till att arbetsgivaren följer lagar, avtal och föreskrifter som reglerar arbetsmiljöområdet.

Ett skyddsombud är vald för en period på 3 år. Ett skyddsombud väljs av arbetskamraterna vanligtvis på ett årsmöte.

 

Några exempel på vad ett skyddsombud arbetar med:

 

  • Bevaka att skyddsanordningar, personlig skyddsutrustning är i gott skick.
  • Skaffa ingående kunskaper om de lagar föreskrifter och avtal som gäller inom skyddsombudets område.
  • Medverka i utredningar om orsaker till inträffade tillbud, olycksfall och arbetsskador samt rehabiliteringar.
  • Delta vid planering och genomförande av undersökningar, utredningar, besök mm som rör arbetsmiljön.
  • Delta vid ny- och ombyggnad av lokaler, projekt, anordningar, arbetsmetoder samt maskin- och verktygsinköp.
  • Månadsmöte med närmaste chef, rond med verkstadschef, månadsmöte med huvudskyddsombud. Kontakt med företagshälsovården osv.

Ett enda förslag till en enda förbättring av arbetsmiljön från ett enda skyddsombud, arbetstagare eller chef, som leder till att en enda arbetstagare undgår en enda arbetsskada, är ovärderlig för individen, gynnar arbetsgivaren och är en samhällsinsats.

Vi är varandras arbetsmiljö!

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Välkomna tillbaka alla ni återanställda! 

Tuesday, September 18, 2012 9:07:00 AM Categories: Arbetsorganisation

 

 

Det kändes bra att skriva den meningen, och antar att det känns lika bra för er att få komma tillbaka till ett arbete . Och med det vill jag bara göra er uppmärksamma på att alla ni som nu har kommit tillbaka i arbete och tidigare varit medlemmar i IF Metall har ju haft förmånen att arbetsgivaren har dragit medlemsavgiften från lönen. Men när ni fick sluta här så har ni fått inbetalningskort och själva fått betala in avgiften. Men det är lätt att lösa så att ni återigen får medlemsavgiften dragen från er lön. Det ni behöver göra är att fylla i en fullmakt som finns att hämta både på grupp-expeditionerna och på klubben. Och naturligtvis så hjälper vi er om det skulle vara några problem. Hoppas att ni alla tycker att det känns bra att vara tillbaka, för vid tanke på hur A-kassans ersättning inte riktigt speglar verkligheten. Man tror att man ska få 80 % av sin lön men riktigt så är det inte för alla. . Det beror helt enkelt på hur mycket man tjänade innan, för som det är idag har A-kassan ett maxtak.

 Så återigen välkomna tillbaka!!

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Försäkringsinfo 

Tuesday, September 18, 2012 8:51:00 AM Categories: Försäkringar

 

Hej alla medlemmar!

Här kommer lite viktig information från en försäkringsutbildning som vi försäkringsinformatörer

har varit på.

 

AGS (Avtalsgruppsjukförsäkringen) som gäller för dig som varit sjukskriven i mer än 14 dagar.

 

Premiebefrielseförsäkringen som träder in när du har varit föräldraledig, så att du inte förlorar pensionspengar i din avtalspension.

 

Om du skadar dig på arbetet vad det än är så är det viktigt att du anmäler det.


Medlemsolycksfall-Fritid Gäller för olycksfall tre år bakåt i tiden. Har du fått uppsöka läkare så ring Folksam det kan finnas ersättning att hämta. Även en nyhet är att om du har haft borrelia och blivit behandlad för det i minst åtta dagar. Kan ersättning betalas ut.

Kontakta din försäkringsinformatör inom din verkstad för mera information.

 

MVH Försäkringskommittén

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 77 of 79 << < 40 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt