• RSS
  • Subscribe

Archives

Skillnaden mellan Anmälan om arbetsskada och Trygghetsförsäkring arbetsskada (TFA) 

Monday, May 13, 2013 12:32:00 PM Categories: Försäkringar

 

 

Om du råkar ut för ett olycksfall eller sjukdom, så som förslitningsskador i arbetet ska du snarast kontakta din arbetsgivare (PL). Ni ska sedan fylla i en ”Anmälan om arbetsskada”. Anmälan fyller du i tillsammans med din chef och ett skyddsombud. Sedan är det arbetsgivarens ansvar att omedelbart anmäla arbetsskadan till Försäkringskassan via Scania hälsan. Det är försäkringskassan som avgör om huruvida skadan ska bedömas som en arbetsskada eller inte. Det krävs då att ”övervägande skäl talar för detta”.

Eftersom vår arbetsplats omfattas av ett kollektivavtal täcks vi av en kompletterande arbetsskadeförsäkring. Den heter Trygghetsförsäkring arbetsskada (TFA). Den administreras utav AFA Försäkring. Du ska alltså anmäla din arbetsskada även hit.

När du gör en TFA anmälan ska kopia på Anmälan om arbetsskada,  läkarintyg och eventuella kvitton på utlägg skickas med. Skyddsombud ska underrättas när en arbetsskada inträffat. Alla tillbud ska dokumenteras och utredas internt av arbetsgivaren som en del av det systematiska miljöarbetet.

Kom ihåg: Anmälan om arbetsskada  till Försäkringskassan görs alltså av din PL, dig och ett skyddsombud. TFA anmälan görs av dig. Eventuellt kan du få ersättning från TFA  även om du inte fått någon ersättning från Försäkringskassan. Behöver du hjälp att fylla i en anmälan så kontakta någon i Försäkringskommittén så hjälper vi dig.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet. 

Monday, May 13, 2013 12:31:00 PM Categories: Ordförande har ordet

 

 

 

 

Hej på er medlemmar, frågorna är många kring våran lokala lönerevision. IF metalls förhandlargrupp bestående av klubbordförandena på orterna har lämnat över kraven till företaget. Det vi väntar på nu är att företaget ska svara och kalla oss till fortsatt förhandling. Man kan tycka att det drar ut på tiden, men så länge vi känner att det finns förhandlingsvilja kommer vi givetvis att göra det bästa av situationen. I år har vi en helt ny ledning att förhandla i mot, så vi får väl se hur detta fortlöper. Det vi vet är att vi kommer att ha retroaktivitet från 1 april, så kamrater nu kör vi och så får vi se vad resultatet blir.

 

M.vh  Mikael ”Sippa” Johansson.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Facklig medverkan på möten – Om ADATO 

Tuesday, April 2, 2013 11:10:00 AM Categories: Arbetsmiljö

 

 

 

 

En stor del av det fackliga arbetet består i att hjälpa enskilda medlemmar, det kan vara i samband med t.ex. rehabilitering, omplaceringar eller i en lönefråga.  I de allra flesta fall går dessa ”problem” att lösa utan att klubben behöver förhandla med företaget. En förhandling tar klubben endast när vi inte kan hitta någon annan lösning och där vi har stöd i avtal eller lag att driva frågan vidare. Det kan vara i samband med en uppsägning, omplacering, lönetvist eller om arbetsskyldighet.

I många fall kommer verkstadsklubbens förtroendevalde in alltför sent i ett personalärende. Medlemmen har då valt att hantera sitt problem själv, då är klubbens påverkansmöjlighet liten. Man har som medlem rätt att ta med en facklig förtroendevald vid ett möte med företaget. I ett rehabärende är det oftast lämpligast att skyddsombudet följer med. Men det går bra med någon i klubb- och gruppstyrelsen också, eller den man har förtroende för. Utnyttja den rätten!

Även vid ”snabbt” påkallade möten har man rätt till fackligt medverkan. Om inte den du vill från klubben kan komma omedelbart ska man kunna bestämma ett senare datum.

Företaget har nu fått ett nytt verktyg ”Adato” som finns i datormiljö. Där ska det finnas uppgifter som är kopplade mot den anställdes egen rehabilitering. Verktyget är ett hjälpmedel för produktionsledaren att komma ihåg och att arbeta rätt. Man har som anställd rätt att få ut egna uppgifter som står om en i Adato. Produktionsledaren skriver in uppgifter, åtgärder och överenskommelser i samband med en rehabilitering. En överenskommen rehabplan är giltig först om man som anställd godkänt den med en underskrift. Läs igenom den noga. Bevaka att det står rätt om dig. Ta gärna hjälp av en facklig förtroendevald.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Avdelningens årsmöte 

Tuesday, April 2, 2013 11:07:00 AM Categories: Möten

 

 

 

 

På torsdagen den 21 mars samlades repskapsombud från hela avdelning 38 Östra småland på Forum för att välja den nya styrelsen. Det var många val som skulle förrättas så man hade tidigarelagt mötet för att man skulle hinna med allt. Och i detta första val till styrelsen så skedde valen av styrelseledamöter från de gamla avdelningarna var för sig.  Så att man på så sätt  fick en rättvis fördelning av representanter från de forna avdelningarna i den nya styrelsen. Det var ett mycket rörigt möte med många val som skulle genomföras, man kanske borde se över mötesordningen eller kanske till och med försöka göra en ändring i stadgarna för att i framtiden undvika att det blir så här. Men till  nästkommande möten kommer det ju inte att vara så många olika val, då det trots allt bara är en avdelning det kommer att handla om. Till ordförande i den nya avdelning 38 Östra småland blev Kenneth Björklund från forna Västerviks avdelningen och till kassör valdes Marcus Kvarnberg som sitter som  ombudsman på avdelningen. Till ledamöter på 2 år från Oskarshamns gamla avd valdes Jenny Ilke Hjelm och Leine Johansson från Scania samt Pierre Tornedal från Be-Ge Industri. Och ledamöter på 1 år Mikael ( Sippa ) Johansson från Scania och Thina Andersson och Michael Nilsson från SAFT. Och till ersättare valdes Daniel Hägerström Mönsterås Metall och Daniel Nordh från SAFT. Och till den nya valberedningen för avdelningen har vi Jörgen Palmér  (2 år)från Scania som sammankallande, Joakim Karlsson (2 år)  från SAFT och Eva Ramsner ( 1 år)  från Liljeholmens. Och även representanter från gamla Västerviks avdelningen. Nytt för i år var även att man skulle nominera in till de olika kommunkommitterna och de som blev valda till Oskarshamn var: Mats Rydman och Jens Kruse BE-GE, Thina Andersson SAFT och Tomas Silverå Press och plåt. Det valdes även ombud till LO sydost och där är Leine Johansson ett av de tre. Han blev även vald att representera oss i ABF Kalmar län.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Konfliktberedskapen i Förbundet! 

Tuesday, April 2, 2013 11:05:00 AM Categories: Centrala avtal

 

 

 

 

På IF Metallavdelningen Östra Småland årsmötet den 21 mars informerade förbundsstyrelsen om avtalsläget. Budskapet var mycket tydligt. Läget kräver en ökad konfliktberedskap. Verkstadsklubben på Scania har återuppväckt den konfliktorganisation som skapades hösten 2011 i samband med de då kärva avtalsförhandlingarna. Klubbstyrelsen ser tydligt att läget är kärvt. Många krav som förbundet har ställt i årets förhandlingar, som har stort stöd från klubbens medlemmar har ännu inte infriats. Stridsviljan är god bland klubbens medlemmar.

Mera information om avtals- och konfliktläget kommer efterhand. Förtroendevalda i klubben uppmanas att följa händelseutvecklingen framöver och göra sig beredda att med kort varsel bli kallade till arbete i samband med en ev. konflikt.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Nytt avtalsförslag från medlarna 

Tuesday, April 2, 2013 11:03:00 AM Categories: Centrala avtal

 

 

 

 

På tisdagsmorgonen (2/4) har ett nytt avtalsförslag kommit från de opartiska ordförandena. De har begärt svar från IF Metalls förhandlingsdelegationerna senast klockan 10.00.

IF Metall nej till avtalsförslag

IF Metall nej till den slutliga hemställan från de opartiska ordförandena, opo som kom i helgen.

Avtalsförslaget, som var på tre år, innebar ett avtalsvärde på totalt 6,6 procent. På det största avtalsområdet, Teknikavtalet, var löneökningarna enligt förslaget 6 procent och kostnaden för delpensionslösning 0,6 procent.

– Nivån på löneökningar är för låg. Dessutom saknas förbättringar av föräldralönen, vårt krav om en försäkring med utbyggnad från fem till sex månader ligger fast, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

 Kontakterna med opo fortsätter under annandag påsk.

Avtalslöst tillstånd

När avtal inte kunnat träffas den 31 mars råder nu avtalslöst tillstånd från den 1 april.  De opartiska ordförandena ska enligt industriavtalet kalla till partsgemensamma överläggningar. Dessa ska ske inom sju kalenderdagar.

 För eventuella konfliktåtgärder är det sju arbetsdagars varseltid.

Om opo anser att det är till gagn för en uppgörelse kan de skjuta upp varslad stridsåtgärd till alla möjligheter till en lösning är uttömda, dock längst i sju kalenderdagar. Om varsel läggs under de partsgemensamma överläggningarna kan opo skjuta på varslet i längst 14 kalenderdagar.

 Även övriga fackförbund i Facken inom industrin sade nej till avtalsförslaget.

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

#Näthat 

Tuesday, March 19, 2013 11:00:00 AM Categories: Arbetsmiljö

 

NäthatNäthat, ett ord som fått fokus på senare tid där människor fått utstå både fysiskt och psykiskt lidande på grund av just möjligheten att kunna skriva och trakassera anonymt på hemsidor och sociala medier.

Det är en olycklig utveckling där samtal och diskussion utvecklats till pajkastning och i vissa fall rena påhopp och rent av brottsliga trakasserier.

Inom klubben har vi haft medlemmar som drabbats. Vi har och kommer att reagera starkt mot alla trakasserier oavsett om det gäller på jobbet eller fritiden. Vi måste som kollektiv ha klart för oss att i vår kamp för rättvisa, solidaritet och frihet finns och ska inte finnas utrymme för trakasserier oavsett om de sker under arbetet eller någon skriver på sociala medier på fritiden sin frustration kring arbetskamrater och chefer.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Konsten att dra i snöret! 

Tuesday, March 19, 2013 9:30:00 AM

Arbetsmiljöverket  var på besök i slutet av 2012. Detta efter en 6:6A anmälan kring en förändring på Line 3 skulle införas. Nu på grund av efterfrågan och ombalanser så genomförde inte företaget just den förändring som anmälan riktades mot.

Vi fick dock till en bra diskussion kring vårat arbetssätt och organisation med Scania och Arbetsmiljöverket. Nedan följer utdrag från Arbetsmiljöverkets beslut:

Man (Scania) försökte därför se till att en stor hytt alltid efterföljdes av en liten hytt. Därutöver fanns en organisation för att kunna bli avlöst och få snabb hjälp. Hon/ han som gör bedömningen att inte hinna med monteringen på sin position har alltid möjlighet att begära sådan genom att dra i ett snöre. Teamledaren ska då snabbt se till att hon/ han själv eller annan hjälper till en stund. Till varje line finns en frånvaroreserv samt en teamledare. Reserv kan ibland även tas in från annan line. Vid långtidssjukskrivningar tas extra personal in i arbetsgruppen på line.

Vidare görs en belastningsergonomisk bedömning av arbetet vid samtliga positioner och man arbetar för att få bort riskfyllda arbeten genom ändrat arbetssätt, hjälpmedel mm. Avsikten är att samtliga medarbetare vid en line under vissa timmar i veckan ska arbeta med förbättringsarbete.

Det framfördes vid mötet att personal ibland upplevde motvilja att dra i snöret för att få hjälp. Det överenskoms därför på mötet mellan arbetsplatsens parter att arbetsgivaren kommer att ytterligare tydliggöra för arbetstagarna att de inte ska låta bli att dra i ett tidigt skede för att påkalla hjälp.

Arbetsmiljöverket gör följande bedömning:

Sammantaget finner Arbetsmiljöverket att företaget aktivt arbetar för att arbetet ska kunna utföras i en lugn och jämn takt. Ett aktivt arbete pågår för att minska de belastningsergonomiska riskerna. Arbetstagare har möjlighet att få hjälp och avlastning och antalet stopp vid linen följs löpande.

Skyddsombuden MCAA

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Semester 2013. 

Tuesday, March 5, 2013 10:44:00 AM Categories: Förhandlingar

 

 

 

 

 

IF Metall inom koncernen, har varje år en semesterförhandling kring huvudsemesterns förläggning. Eftersom vi är tre orter från norr till söder så varierar kraven kring förläggningen, men något som vi har sett en trend i, är att den sena startpunkten. Vi hade förslag på v 28-31, men resultatet blev som ni vet v29-32. Andra krav som facket lämnat över i förhandlingen är, att varje individ så tidigt som möjligt ska få tillbaka sin önskade semester, och att företaget tar in så många feriearbetare som möjligt. Efter att vi har haft en koncernförhandling, har vi även förhanlingar pru vis.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet. 

Tuesday, March 5, 2013 10:39:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

 

 

 

 

Hej på er alla medlemmar, dagens ämne blir en avrapportering från vårat Årsmöte. Ett möte med lite olika infallsvinklar, många bra och intressanta inlägg som diskuterades flitigt. Men en del frågor drog ut alldeles för mycket, det märktes på våra medlemmar som ansåg att ämnena blev för långrandiga. Vi tar nya tag på nästa möte när vi träffas, och jag lovar att vi ska sätta streck i debatten när det blir för utdraget. Inte så att våran demokrati åsidosätts, men vi måste bli bättre på att fatta oss korta så att fler får sin talan framförd. Frågor som diskuterades på mötet var  MTM-Avtal, övertid, bemanning m.m. Den frågan som vi från klubben känner av mest är bemanningen, där våra medlemmar känner att man inte får någon respons. En fråga som vi fick till oss var, får man flytta på småbarnsföräldrar p.g.a att det finns för många samtidigt på samma line. Jämställdighetsfrågan är något som är i fokus, kan bara säga min och klubbens ställning i denna fråga. Och det är att föräldraskapet inte ska vara något hinder i förvärvsarbetet, sedan har vi vårat flexibilitetsavtal, som säger att på varje produktionsledarområde ska det finnas en dokumenterad bemanningsplan relaterad till rådande produktionsförutsättningar. Det var även en hel del debatt och frågor kring avtalsförhandlingen, klubben kommer att ha löpande information kring förhandlingen. Får tacka för mig denna gång, och hoppas på en större anslutning vid nästa möte.

 

Mvh Mikael ”Sippa” Johansson.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 72 of 79 << < 40 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt