• RSS
  • Subscribe

Archives

Kollektivavtalad deltid i pensioneringssyfte (deltidspension) 

Tuesday, January 21, 2014 12:47:00 PM Categories: Centrala avtal

 

 

 

 

Omfattning
I de kollektivavtal som har antagit avtal om deltidspension gäller följande:
Samtliga anställda omfattas av avtalet från första anställningsdagen och gör en avsättning i enlighet med den överenskommelse som tecknats på det kollektivavtal som man omfattas av.
Syftet med avtalet är att möjliggöra för de anställda att gå ner i arbetstid mot slutet av yrkeslivet genom att skapa både en ekonomisk och avtalsmässig möjlighet utifrån detta.
Ansökan
Ansökan om rätt till deltidspension kan göras från och med den månad arbetstagaren fyller 60 år, dvs. arbetstagaren kan enligt avtalen börja arbeta på deltid från och med den månad som han eller hon fyller 60 år. Om deltidspension beviljas regleras anställningen från det att delpensionen börjar gälla, till en deltidstjänst med den sysselsättningsgrad som följer av deltidspensionen.
Parterna har genom detta avtal avsett att den anställde ska arbeta mindre. Det ligger därmed i avtalets mening att den som utnyttjat sin möjlighet till att gå ner i arbetstid inte återkommande ska arbeta övertid/mertid. Den som vill ansöka om deltidpension ska hos arbetsgivaren skriftligen ansöka om det sex kalendermånader före det att delpensionen ska börja gälla. I ansökan ska man ange vilken sysselsättningsgrad man ansöker om. Samtidigt som ansökan lämnas till arbetsgivaren ska arbetstagaren underrätta klubben om att ansökan lämnats in.
Arbetsgivarens skyldighet
Senast två månader från det att arbetsgivaren mottagit ansökan ska arbetsgivaren skriftligen till arbetstagaren och klubben meddela svar om ansökan beviljats.
Arbetsgivaren kan avslå deltidspension om ett beviljande skulle medföra en beaktansvärd störning i verksamheten. Det krävs av arbetsgivaren att han seriöst och med god vilja prövar möjligheten till att bevilja deltidspension. Det krävas att störningen måste föreligga vid en objektiv bedömning. Om arbetsgivaren genom att vidta åtgärder enkelt kan minska eller helt eliminera störningen, utgör denna störning inget hinder för att bevilja deltidspension.
Arbetsgivaren är skyldig att diskutera och överväga möjligheten att omplacera arbetstagaren till andra arbetsuppgifter. Arbetsgivaren är inte skyldig att omplacera, men kan drabbas av skadeståndsskyldighet om han underlåter att komma överens om en omplacering som inte utgör beaktansvärd störning i produktionen. Om det krävs kompetensutveckling för att möjliggöra beviljande av deltidspension ska arbetsgivaren tillhandahålla detta i samma omfattning som normal upplärningstid för arbetsuppgiften, i normalfallet upp till tre eller fyra månader.
Förhandling och tvist
Om en ansökan om deltidspension avslagits och arbetstagaren vill få ansökan prövad genom förhandlingsordningen ska arbetstagaren underrätta lokal facklig organisation som har att begära lokal förhandling. Tvisten ska då anses gälla deltidspension med sysselsättningsgraden 50 procent. Frågan kan prövas via lokal och central förhandling där den centrala förhandlingen utgör slutlig prövning om avslaget.
I det fall arbetstagaren/arbetstagarorganisationen anser att arbetsgivaren kunnat bevilja delpension utan beaktansvärd störning i verksamheten, ska lokal facklig organisation om arbetstagaren vill driva saken vidare genom att begära förhandling om skyldighet för arbetsgivaren att betala skadestånd för felaktig avtalstillämpning. Vad gäller skadeståndstvisten så är Arbetsdomstolen slutlig instans.
Övrigt
På medlemsportalen finns en räknesnurra för uträkning av värdet för framtida delpension. Du hittar den under Lag och avtal, i menyn till vänster.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Förhandlarrapport  

Tuesday, January 21, 2014 12:45:00 PM Categories: Verkstadsklubben

 

 

 

 

Klubben har ett antal förhandlingar som ligger på förbundsnivå, vi har nu fått datum på två av dem. Förhandling angående avskedande av medlem som IF Metall har ogiltighetsförklarat är förhandlingstiden satt till 11 februari. Förhandling gällande MBL brott utlägg av jobb kommer att vara 11 mars. Sedan har vi våra övertidsbrott där förbundet har sagt att förhandlingen ska var i början av 2014, vi har inte fått något datum än. Sedan har vi ytterligare förhandlingar som ligger på förbundet för ett avgörande. Vi har två löneärenden, och ett fall rörande utvecklingsavtalet. Den stora förhandling vi har inom koncernen är inhyrningsfrågan och hur den ska lösas. Vi har nästa mötestid i januari. Lokalt och ute på arbetsplatsnivå är nedgången i produktion prio1. Detta är ett axplock av vad vi arbetar med nu, sedan finns det givetvis ytterligare förhandlingar som klubben och gruppområdena hanterar.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Klubbens årsmöte i Folkets Park 

Tuesday, January 21, 2014 12:44:00 PM Categories: Verkstadsklubben

 

 

 

Verkstadsklubbens årsmöte blir onsdagen den 5 mars klockan 15:12. På mötet kommer val av styrelserepresentanter samt repskapsombud göras.  Mötet är betalt med verklig tid, du som arbetar dag har rätt att gå 18 minuter innan mötet börjar, d.v.s. klockan 14:54. Glöm inte att informera din PL om att du ska gå på mötet senast dagen innan.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet. 

Tuesday, January 21, 2014 12:41:00 PM Categories: Ordförande har ordet

 

 

 

 

Hej alla medlemmar hoppas att ni har haft en bra jul med lite ledighet, och välkomna tillbaka till ett nytt år. Det nya året har väl inte startat på bästa sätt efter som vi har fått till oss att företaget blir tvungna att skicka hem ett antal Lernia anställda p.g.a. en vikande orderingång. Klubben sitter nu i förhandling med företaget om hur stor övertalighet vi har. Vi kommer att informera er om resultatet så fort vi är klara, jag vet att det tyvärr går en massa rykten kring detta, lyssna inte på detta utan information kommer när parterna är klara.

 

Mvh Mikael ”Sippa” Johansson.

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Fackeltåg: Nolltolerans mot dödsolyckor 

Wednesday, January 15, 2014 9:43:00 AM Categories: Från Förbundet

IF Metall accepterar inte dödsolyckor på våra arbetsplatser. Vi protesterar mot den nuvarande regeringens nonchalans kring arbetarnas arbetsmiljö och for att hedra alla omkomna arbetskamrater.

l7 januari 2014

Avmarsch kl 18.30 från Brädholmen Oskarshamn

Gemensamt fackeltåg till Stora Torget

  IF METALL

  Östra Smàland

 

    Vi bjuder på varm dryck och talare fran förbundets arbetsmiljöenhet.

     Välkomna!

Share This Using Popular Bookmarking Services

Medlemsförsäkringar 2014 

Friday, January 3, 2014 7:55:00 AM Categories: Försäkringar

 Nytt år nya siffror:

 /Vklubbenohamn/Data/Sites/1/medlemsförsäkringar-2014.pdf

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Oregelbundna arbetstider en risk 

Thursday, December 19, 2013 9:08:00 AM Categories: Arbetsmiljö

 

 

I det senaste numret av tidningen Arbetsliv får vi en oroande rapport om hälsofarorna som drabbar skiftarbetare. Det är viktigt att vi upplyser om risken för att individen och arbets-kamrater är uppmärksam på sitt egna och andras hälsotillstånd.
 

Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Nu pekar en ny kunskapsöversikt på att det kan finnas ett sam-band mellan skiftarbete, stress och stroke. Skiftarbeten och arbeten med psykosocial stress kan vara riskfaktorer för stroke, enligt forskarna.
 

– Riskfaktorerna för stroke är många och även om riskerna kopplade till arbetet är relativt små, så har de ändå stor betydelse på samhällsnivå, säger Kristina Jakobsson docent vid Lunds universitet


Sedan tidigare är det känt att både stress och skiftarbete har en tydlig koppling till risken för att få hjärtinfarkt. Och eftersom stroke också är en kärlsjukdom ger det ytterligare stöd för att stress och skiftarbete kan ha samband med stroke, enligt Kristina Jakobsson. Men mer forskning behövs. Förutom rökvanor, blodtryck och sömn handlar det också om arbetets omfattning.

 

– Har man jobbat i ett år eller tjugo år? Det gör så klart stor skillnad, säger hon. Det krävs alltså ett förebyggande arbete både på individnivå och på strukturell nivå, enligt Kristina Jakobsson. På strukturell nivå lyfter hon fram det gränslösa arbetslivet.

 

– Vad innebär det om vi har ett arbetsliv med allt mer gränslösa och oregelbundna tider? Vi kan vara ganska säkra på att det påverkar folkhälsan. Vår undersökning ger ytterligare stöd för det, säger hon.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

”FÖRHÖJD AVG A-KASSA” upphör 2014 

Tuesday, December 10, 2013 12:05:00 PM Categories: Från Förbundet


Från och med 1 Januari 2014 upphör den så kallade ”arbetslöshetsavgiften” som den borgerliga regeringen införde 2007. Medlemmar i branscher där arbetslösheten är hög har fått betala en högre arbetslöshetsavgift. För närvarande är avgiften för IF Metall 175:-/månad. Sista löneperiod då arbetslöshetsavgiften ska inbetalas och redovisas är december månad.

 

Under de sju år som arbetslöshetsavgiften har funnits har också den ersättning man får vid arbetslöshet försämrats kraftigt.

– För att a-kassan ska bli en försäkring värd namnet behövs både ett höjt tak i a-kassan och bättre villkor i försäkringen för den som är arbetslös. Att bara ta bort arbetslöshetsavgiften räcker inte, säger Anders Ferbe.

 

Medlemsavgiften för IF Metall kommer efter årsskiftet bestå av 1,7 % av bruttolönen, dock lägst 240:-/månad och högst 600:-/månad. Av avgiften går en del till förbundet, en del till a-kassan och en del till avdelningen.

 

 

”Räknar man ut det exakt har varje medlem i IF Metalls a-kassa under dessa sju år betalat 15 418 kronor den dagen som arbetslöshetsavgiften tas bort, om vi räknar med att avgiften i dag förblir densamma året ut. Det är 15 418 kronor rakt ner i sjön, vilket gör mig otroligt frustrerad. Totalt handlar det om en bra bit över 3 miljarder av medlemmarnas pengar som gått till en avgift som inte gett dem något tillbaka. I stället har pengarna gått till sänkta skatter åt dem som redan har det bra ställt.”

--- Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Föräldralediga får 10 % extra 

Tuesday, December 10, 2013 12:04:00 PM Categories: Försäkringar LO

  

Från årsskiftet kan samtliga LO-förbunds medlemmar få 10 procent extra av lönen på sin föräldrapenning, under max 180 dagar, när de är föräldralediga.

Observera att det inte är arbetsgivaren som betalar ut ersättningen, utan den enskilde får själv ansöka om ersättning hos AFA Försäkring. De extra 10 procenten utfaller bara om man tar ut sin föräldrapenning, den som väljer att inte göra det går därmed miste om pengarna.

  

Share This Using Popular Bookmarking Services

Kongressombud 

Tuesday, December 10, 2013 12:03:00 PM Categories: Kongress

 

 

Vid avdelningens representantskapsmöte i Storebro den 21

november valdes åtta ombud till IF Metalls kongress 16-19 maj 2014. Fyra representanter från verkstadsklubben på Scania fick förtroendet att åka på kongressen:

Mikael Johansson, Jenny Ilke Hjelm, Joakim Rylin och

Fredrik Jonasson.

 

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 65 of 79 << < 40 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt