• RSS
  • Subscribe

Archives

Dags att söka stipendium 

Tuesday, March 18, 2014 10:37:00 AM Categories: Från Förbundet Studier

 

Om man är medlem i IF Metall och arbetar inom ett företag anslutet till Teknikföretagen (vilket Scania är), och vill studera något ämne inom ramen för utvecklingsavtalet så kan man söka stipendium från IF Metalls och Teknikarbetsgivarnas stipendiefond. Ämnen som kan ge rätt till stipendium är till exempel utveckling av arbetsorganisation, företagets ekonomi, resursfrågor eller liknande. Fonden bekostar, helt eller delvis, studielitteratur och studiematerial. Ansökan ska innehålla beskrivning av studieändamål, innevarande och/eller kommande läsår samt kostnadsberäkning. På http://www.ifmetall.se/ under ”medlemskap” kan man ladda ner blankett för ansökan.

 

Blanketten skickas till:

Stiftelsen IF Metalls och Teknikarbetsgivarnas Stipendiefond

Raija Fri

Olof Palmes Gata 11

105 52 Stockholm

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Vad gäller vid övertid? 

Tuesday, March 18, 2014 10:30:00 AM Categories: Arbetstider Centrala avtal Lokala avtal

 

På begäran skriver Hyttbyggaren igen om verkstadsklubbens syn på hur beordring av övertid och skäl att inte jobba övertid ska hanteras i Teknikavtalet. Nu är läget rätt lugnt avseende övertiden, men av erfarenhet vet vi att ikappkörning och +SFA kommer igen regelbundet.

 

Beordring av övertid

Enligt Teknikavtalet är all övertid beordrad övertid. Det är alltså företaget som avgör om övertid behövs, den anställde kan inte bestämma att han eller hon ska jobba övertid.

På Scania används två typer av övertid. När det gäller ”vanlig övertid” är det § 4 moment 5:1 i teknikavtalet som gäller. Där står följande: ” arbetsgivaren så anser erforderligt bör arbetstagaren, såvida han icke är därtill förhindrad, arbeta på  övertid i den utsträckning som denna paragraf medger. Meddelande om att arbeta på övertid ska äga rum ävensom förhinder att arbeta på övertid ska lämnas i god tid och senast före sista rast på ordinarie arbetstid”.

 

Ikappkörningsövertid, (”Toyotatimmen”) är vanligt övertid. Enligt en lokal överenskommelse måste företaget varsla den övertiden senast dagen innan. I överenskommelsen om Ikappkörningstimmen finns också rätten till 12 minuters måltidsuppehåll.

Den andra typen av övertid som används på Scania är +SFA.

 

Skäl att inte arbeta övertid?

När vi kommer in på skälen att inte jobba övertid vet klubben ungefär var gränsen går mellan ett giltigt skäl eller inte, men varje enskilt fall måste prövas var för sig i förhandling.

 

Följande rutin/förhandlingsordning gäller vid sådant tillfälle:

  • Företaget beordrar övertid av den anställde.
  • Den anställde meddelar skäl att han/hon inte kan vid det tillfället.
  • Företaget säger nej till skälen och hävdar fortfarande skyldighet att arbeta.
  • Den anställde kontaktar verkstadsklubben, klubben gör en bedömning av skälen.
  • Om klubben bedömer skälen som Ok begär klubben förhandling med företaget.
  • Om inte överenskommelse nås i förhandlingen kan klubben begära tolkningsföreträde. Då gäller klubbens uppfattning i det enskilda tillfället till frågan är avgjord i förhandling eller domstol och det är klubben som är skadeståndsansvarig om vi har fel, den enskilde går fri.
Share This Using Popular Bookmarking Services

Resultatbonusstiftelsen informerar 

Tuesday, March 4, 2014 1:03:00 PM Categories: SRB
 
Det är många som hör av sig till styrelsen och andra kontaktpersoner för Scanias Resultatbonusstiftelse med frågor, med anledning av Volkswagens bud till Scanias aktieägare.
 

Pertti Peltola, som är stiftelsens ordförande, förklarar vad som gäller:

 SRB

 − Enligt stadgarna ska hälften av tillgångarna i Scania Resultatbonusstiftelse utgöras av Scania-aktier. Detta innebär att stiftelsen varken kommer att  ta ställning till erbjudandet från Volkswagen eller det råd som  från den oberoende kommitté som granskar erbjudandet kommer att lämna.  Portföljens sammansättning medger inte heller försäljning av några Scania-aktier via börsen.

 

 Värdet på Scania-aktierna i de fondandelar som kan skiftas ut i mars i år är beräknat på aktiekursen per den 30 december 2013, som var strax under 126 kr. Eftersom Scania-aktien just nu handlas på börsen för närmare 200 kronor undrar andelsägare som valt att göra en utskiftning i mars om det går att ångra sitt val.

 

 − Enligt skattereglerna måste underlaget för beräkning av reavinstskatt redovisas vid årsskiftet. Därför går det inte heller att ångra sin anmälan om utskiftning av fondandelar efter årsskiftet, förklarar Pertti Peltola.

 

 På ScaniaForMe, under rubriken "Mina förmåner" hittar du information om dina andelar i Scanias resultatbonus.

 

(Denna text är hämtad från Inline.)

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Information från MSS (Metallfacken Scania Sverige) 

Thursday, February 27, 2014 3:56:00 PM Categories: MSS (Metall Scania Sverige)

 

 

Utifrån den uppkomna situationen med en eventuell upphandling av Scania från Volkswagens sida, så ser Verkstadsklubbarna det som sitt uppdrag att försöka få garantier som säkrar arbetstillfällena i Södertälje/Sverige.

Detta gäller naturligtvis oavsett hur dagens ägare väljer att hantera sin aktieportfölj.

Analyser om hur dessa garantier kan komma att se ut pågår, och vi tror att en bra utgångspunkt kan vara att få ner delar av Leif Östlings uttalande från fredagens presskonference i ett undertecknat avtal.

Mvh MSS

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Studieledighet 

Thursday, February 20, 2014 1:20:00 PM Categories: Centrala avtal Studier

 

 

 

Studieledighet kan alla arbetstagare söka. Det spelar ingen roll om man är tillsvidareanställd och visstidsanställd för att studieledighetslagen ska gälla. Detta gäller även då inhyrda som då söker studieledigt, i vårat fall hos Lernia.

Vilka studier ger rätt till ledighet
Det gäller alla studier oavsett om den är förknippad med arbetsplatsen eller inte. Den anställde kan själv välja vad hon/han vill studera. För att studierna ska omfattas av studieledighetslagen måste dock huvudsyftet vara att deltagarna ska få kunskap eller färdighet. Utbildningen måste dessutom vara planmässig och innehålla vissa inslag av undervisning. Rena självstudier ger inte rätt till ledighet.

Vem omfattas av lagen
Den anställde bestämmer själv uppläggningen på studierna. Man kan själv välja om man vill studera på heltid eller deltid. Den som varvar undervisning och självstudier t.ex. distansstudier, har rätt till ledighet för både undervisning och självstudier. Dessutom kan man ha rätt till ledighet för förberedelser inför en kurs. Praktik hos annan arbetsgivare, om den ingår in ett led i utbildningen, omfattas också av rätten till ledighet.

Hur gå tillväga?


Längre studieledighet
För att söka längre studieledighet, d.v.s. studier som omfattar mer än 14 dagars sammanhängande studier. Ska du varit anställd hos arbetsgivaren under:                                                                                                De senaste 6 månaderna då ledigheten börjar eller minst tolv månader under de senaste två åren.

Sök minst 6 månader i förväg. d.v.s. NU om du tänker/planerar/funderar på att studera i höst, och gärna halvårsvis då ni har rätt att jobba under loven.

Obs! Arbetsgivaren kan inte neka ledighet men kan skjuta på den upp till 6 månader. Om Arbetsgivaren vill skjuta på den längre krävs en överenskommelse mellan IF Metall och företaget.

Kortare studieledighet och fackliga studier
För att söka kortare utbildning, d.v.s. studier som omfattar mindre än 14 dagars sammanhängande studier. Söks minst 14 dagar i förväg.
Obs! Arbetsgivaren kan inte neka ledighet men kan skjuta på den upp till 14 dagar. Om Arbetsgivaren vill skjuta på den längre krävs en överenskommelse mellan IF Metall och företaget.

Avbrytande av studieledighet
Om studieledigheten är tidsbestämd har den anställde rätt att återgå till arbetet när ledigheten upphör. Om den anställde överhuvudtaget aldrig påbörjat studierna så har han eller hon både rätt och skyldighet att kvarstå i arbetet. Om studieledigheten gäller tillsvidare eller om utbildningen avbryts i förtid gäller särskilda regler Den anställde avgör själv när han eller hon vill återgå till arbetet. Man ska underrätta arbetsgivaren om man vill återgå. Om ledigheten varat mer än en arbetsveckan är arbetsgivaren dock inte skyldig att ta emot den anställde omedelbart. Arbetsgivaren kan skjuta på återgången i en månad om ledigheten varat minst ett år,14 dagar i alla övriga fall

Funderar du på att ta ledigt för studier kontakta studiekommittén (se grupptavlor)

Studieorganisatör – Leine Johansson 0491-765 607            

 

   

Share This Using Popular Bookmarking Services

Det fackliga löftet 

Thursday, February 20, 2014 1:17:00 PM Categories: Medlemskap

 

 

 

Syftet med en fackförening är i första hand att förhindra lönekonkurrens och att skapa så bra arbetsvillkor som möjligt

 

Varje medlem i facket ställer genom sitt medlemskap upp på fackföreningens grundlag - det fackliga löftet - att aldrig någonsin arbeta till sämre lön eller villkor än de vi kommit överens om i föreningen. Det är därför angeläget att så många som möjligt är med i facket.

"Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin, under några omständigheter, arbeta på sämre villkor eller till lägre lön än det vi nu lovat varandra.Vi lovar varandra detta i den djupa insikten om att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav." 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Närvarotid för resultatbonusen 2013 

Thursday, February 20, 2014 1:08:00 PM Categories: SRB

 

  

 

Bonusen för 2013 blev 20635 kr. För att erhålla hel bonus krävs en närvarotid på mer än 60 %. För halv bonus krävs 30 - 60 % närvarotid. Under 30 % erhåller man ingen bonus. Samma regler gäller för både visstids- och tillsvidareanställda. Förutsättningen är att man var anställd 31/12, 2013. (Eller om man gick i pension under året.) Ledighet med föräldrapenning (kod 31) är kvalificerande för bonus.

I nedanstående tabell finns företagets uppgifter på närvarotid för att uppnå hel respektive halv bonus. Antal arbetsdagar var 225 st. (Exklusive 11 helgdagar och 25 semesterdagar.) Hänsyn tas till arbetstidsförkortningen som om den var schemalagd, dvs årsarbetstiden reduceras. Tabellen gäller för MB och MC. För DynaMate och Intralog kan det finnas skillnader i arbetstider. Det kan även finnas personliga arbetstidsöverenskommelser.

Om man fått hel eller halv andel kan man se på www.scaniaforme.se.

 

 

Arbetstider

Veckoarb.tid

Årsarb.tid

60 %

<60 – 30 %

<30 %

Dagtid

2-skift

Ständig em-skift

Ständig fm-skift

Natt

Veckoskiftet

40,0

36,8

36,8

38,6

34,0

32,0

1719,00

1638,00

1638,00

1719,00

1467,00

1406,25

1031

983

983

1031

880

844

1030 – 516

982 – 491

982 – 491

1030 – 516

879 – 440

843 – 422

515

490

490

515

439

421

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Insändare. 

Tuesday, February 4, 2014 1:46:00 PM Categories: Insänt

 

 

 

 

Hej alla kamrater.

 

Vi vill med denna insändare försöka få till en slags väckarklocka, för alla oss

medlemmar, Scania som Lernia anställda.

Den senaste tiden har det varit en allt för dålig uppslutning kring det fackliga. Både med närvaro på möten, men också att inte värna om våra rättigheter på våra arbetsplatser.

Vi tycker att man måste få fram den gamla klyschan att;

Vi medlemmar är facket och inget annat.

Var och en av oss måste börja visa att medlemskapet är något mer än att betala en avgift varje månad. Fackliga rättigheter har nämligen inte alltid varit en självklarhet. Det var engagerade fackligt anslutna arbetare som byggde upp det vi har idag och att inte att värna om detta vore respektlöst.

Vi har alla rätt att sluta samman till möte och stötta våra representanter som för våran talan.

Detta ger dom också en bättre förutsättning att förhandla fram bättre villkor för oss.

Ordet kollektiv styrka har börjat samla damm, men tillsammans så kan vi blåsa liv i detta ord igen, speciellt under dessa osäkra tider.

 

Så hoppas vi på en stor uppslutning i framtiden.

 

Mvh

Leonardo Cañas och Robert Petersson

 

Det är inte vad vi säger, utan vad vi gör, som ger effekt.”   

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Årsmöten! 

Tuesday, February 4, 2014 1:44:00 PM Categories: Möten

 

 

 

Den 13/2 kommer det att hållas årsmöten för våra olika gruppområden. Måleriet kommer att vara i cafeterian, MC i furan och press/kaross i Auktionen och mötena börjar vid 15:12 och man har rätt att gå ifrån 12 minuter innan mötets början. Se till att du har informerat din PL senast dagen innan att du ska gå. Klubbens årsmöte kommer att äga rum den 5/3 i Folkets Park och då har man rätt att gå ifrån 18 minuter innan mötets början och samma sak gäller även då att man informerar sin PL dagen innan om att man ska gå.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Varför ska man vara med i facket? 

Tuesday, February 4, 2014 1:41:00 PM Categories: Insänt

 

 

Fråga: På vår arbetsplats diskuterar vi ibland vilka fördelarna är med att vara med i facket. Det kostar ju en slant men det känns tryggt och schysst att vara med. Jag undrar vilka skillnaderna egentligen är rent juridiskt om man är medlem eller inte?

Svar: En arbetsgivare som är bunden av kollektivavtal är normalt skyldig att tillämpa det på alla anställda som utför arbete inom avtalets tillämpningsområde. Därför kan man tro att det inte spelar så stor roll om man är medlem i facket eller inte, men juridiskt finns det stora skillnader.

Den som är medlem i den fackliga organisationen kan själv göra gällande sina rättigheter enligt kollektivavtalet. Den som inte är medlem kan inte åberopa kollektivavtalet som sådant för att kräva att få ut exempelvis den lön och övrig ersättning som följer av avtalet. Har man kommit överens om en lägre lön eller ersättning än vad som följer av kollektivavtalet är det ett brott mot kollektivavtalet och medlemmarna i facket, som då begär skadestånd. Den enskilt oorganiserade kan inte göra detta då en oorganiserad dock omsluts av avtalet, men kan inte hävda det.

Kollektivavtalet kan ändå ha betydelse för den oorganiserade. Kollektivavtalets regler utgöra en del av det enskilda anställningsavtalet och ger den enskilde rätt till vissa ersättningar. Det normala är också att arbetsgivaren vid sin bedömning av vilken lön som ska utgå inte gör någon skillnad på om de anställda är medlemmar i en facklig organisation eller är oorganiserade

De kollektivavtalsreglerade försäkringarna på arbetsplatsen gäller för alla anställda. En facklig kamp kring bra försäkringar som under åren givit resultat Därutöver har facket ofta egna medlemsförsäkringar som naturligtvis bara gäller för medlemmar.

Om arbetsgivaren vill sänka lönerna kan arbetsgivaren säga upp de anställda och sedan erbjuda återanställning på en ny, lägre lön. En sådan uppsägning kan undantagsvis prövas enligt reglerna i lagen om anställningsskydd. Men om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen kan lönesänkningar strida mot avtalet och därför vara otillåtna, vilket skyddar den som är medlem.

Den som är medlem har också helt andra möjligheter att påverka arbetsgivarens beslut eftersom inflytandereglerna ofta är kopplade till att det finns kollektivavtal på arbetsplatsen och utövas genom facket. Arbetsgivaren måste förhandla med facket inför viktigare förändringar av verksamheten men även inför viktigare förändringar av arbets- eller anställningsförhållandena för den som är medlem i facket, paragraf 11 i Medbestämmandelagen (MBL).

Facket har också möjlighet att göra gällande tolkningsföreträde när det är fråga om arbetsskyldigheten för medlemmar, paragraf 34 i MBL, och arbetstagaren har ett bättre läge vid eventuella tvister om lön och annan ersättning om man är med i facket och facket driver tvisten, paragraf 35 i MBL.

Uppstår det tvister på arbetsplatsen företräds den som är medlem normalt av sin fackliga organisation medan den som inte är medlem får förhandla själv eller skaffa ett ombud. Facket har också möjlighet att stämma direkt inför Arbetsdomstolen, medan den som inte är medlem får börja i tingsrätten och sedan eventuellt överklaga och, om prövningstillstånd beviljas, få sin sak prövad i Arbetsdomstolen..

Slutligen kan nämnas att man som medlem, förutom förhandlingshjälp, också kan få facklig rättshjälp. Det innebär att facket ersätter alla rättegångskostnader om man måste gå till domstol, både de egna och, om man förlorar, motpartens. Den allmänna rättshjälpen, som efter behovsprövning kan medges oorganiserad vid tvist, betalar bara delar av de egna advokatkostnaderna och inte eventuella motpartskostnader vid förlust.  Den allmänna rättshjälpen är därtill maximerad och räcker därför ofta bara till prövning i tingsrätten och inte för ett överklagande till Arbetsdomstolen.

Hälsningar från en organiserad medlem

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 64 of 79 << < 40 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt