• RSS
  • Subscribe

Archives

Nu är det klart! 

Thursday, May 15, 2014 10:01:00 AM Categories: MSS (Metall Scania Sverige)

 

 

Volkswagen har lyckats nå sitt mål att komma över 90% av ägandet och kan nu gå vidare med sina planer på att helt ta över ägandet av Scania.

Verkstadsklubbarna på Scania har redan tidigare ställt sig positiva till Volkswagen som ensam ägare. De har under drygt 14 år visat vad de vill med Scania, och stått för ett tryggt och stabilt ägarskap. Vi har i avtal fått garantier som stärker vår an­ställningstrygghet och vårt inflytande som arbetstagare.

Nu kan vi gå vidare i processen

Vi har ett jobb att göra med att förklara hur våra överenskommelser ser ut, och var­för vi är övertygade om att de kommer att respekteras. Vi har startat med att träffa alla förtroendevalda och berätta om avtalen för dem så att de i sin tur kan svara på era frågor.

Vi kommer framöver att behöva omför­handla ett antal lokala avtal. bl.a. så har vi ett avtal där vi efter lång anställningstid får ett antal Scaniaaktier. Detta måste

självklart omförhandlas när det inte finns några aktier att dela ut.

Vi kommer också att behöva ändra en del kring vår resultatbonsstiftelse. Mer in­formation om detta kommer innan några beslut tas.

I våra avtal med de nya ägarna har vi blivit garanterade att ett bonussystem skall förhandlas fram mellan Scania och oss, ett bonussystem som skall avspegla de som finns inom Volkswagengruppen.

”Vi har blivit garanterade att ett bo­nussystem skall förhandlas fram”

Arbetet med att organisera oss så att vi kan utnyttja det inflytande som avtalen med Volkswagen ger oss startar också nu. Vi kommer att vara representerade på alla nivåer inom Volkswagen där beslut som rör Scania tas.

Vi kommer att informera löpande i klubblad och på hemsidan om det fortsatta arbetet, så tveka inte att kontakta din fackliga representant om du har frågor.

 

Skribent: Michael Gustafsson

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Gör DIN röst hörd! 

Wednesday, May 14, 2014 1:38:00 AM

Neverforgettovote

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Rätten att behandlas lika 

Tuesday, May 13, 2014 11:53:00 AM Categories: Lernia Verkstadsklubben

 

 

Den senaste tiden har verkstadsklubben fått kännedom om en del fall där Lerniaanställda inte behandlats likadant som Scaniaanställda. Detta är inte acceptabelt!
Vi har även fått signaler om att Lerniaanställda inte vågar kontakta fackliga företrädare för att få hjälp, av rädsla för sin anställning. Anställda på Lernia har samma rättigheter som Scaniaanställda att kontakta verkstadsklubben för att få hjälp. Klubben svarar på frågor och kan hjälpa till att ta kontakt med ombudsman på IF Metall avdelning 38 i de fall man behöver förhandla.

Share This Using Popular Bookmarking Services

Flexibel bemanning – inhyrning och visstidsanställning 

Tuesday, May 13, 2014 11:52:00 AM Categories: Arbetsmiljö Lernia Lokala avtal

 

 

 

Utdrag ur det flexibilitetsavtal som verkstadsklubben och företaget är överens om:

 

Flexibel bemanning – inhyrning och visstidsanställning

 

Flexibel bemanning skapas genom antingen inhyrd personal eller visstidsanställd personal. Inriktningen är att huvuddelen av den flexibla bemanningen ska bestå av inhyrd personal. Syftet med det är att så många som möjligt av den flexibla personalen ska ha en tillsvidareanställning.

 

Strävan är att använda en leverantör av inhyrd personal per arbetsställe.

 

Leverantören svarar för rekrytering tillsammans med ansvarig arbetsledning inom Scania.

 

Den flexibla bemanningen utgör vår långsiktiga rekryteringsbas. Grundläggande principer för rekrytering till Scania baseras på kompetens och erfarenhet av berört område.

 

Parterna är överens om att den inhyrda personalen ska behandlas på samma sätt som Scaniapersonal med avseende på arbetsorganisation, introduktion samt enligt Scanias grundvärderingar.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ny hemsida för Jubileumsfonden 

Tuesday, May 13, 2014 11:51:00 AM Categories: Jubileumsfonden

 

 

Jubileumsfonden instiftades 1988 till förmån för de anställda i dåvarande Saab-Scania-koncernen. Ursprungligen avsattes 150 miljoner kronor, varav merparten delats ut till de anställda.

Jubileumsfonden äger semesterlägenheter i Sälen och på Öland, som kan bokas till förmånliga priser av anställda i Saab AB, Saab Automobile AB, Scania CV AB och dess dotterbolag.

För information om priser m.m. hänvisas till nya hemsidan på http://www.jubileumsfonden.se/

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet. 

Tuesday, May 13, 2014 11:50:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

 

 

Hej på er alla medlemmar. Hoppas att allt är bra annars hör ni av er, det är er rättighet som medlem att vända sig till den fackliga organisationen. Dagens ord kommer att handla om detta, jag har sista tiden fått till mig att det finns en rädsla, osäkerhet att vända sig till verkstadsklubben om man är Lerniaanställd. Jag har skrivit om detta men det tåls att upprepa efter de samtal som har förts. Som Lerniaanställd har du om du är medlem samma rättigheter som en Scaniaanställd medlem att vända dig till verkstadsklubben om du har frågor eller känner dig felbehandlad. Vi har ett flexibilitetsavtal som reglerar inhyrning och dess hantering, det som skiljer en Lerniaanställd mot en Scaniaanställd är lönen och anställningsförhållandet, alltså in och ut från respektive företag. Jag kan och kommer aldrig att tolerera att man särbehandlar någon vare sig man är inhyrd eller något som går under vår överenskomna mångfaldsplan. Får ni problem fortsättningsvis förutsätter jag att ni hör av er till någon av våra fackliga företrädare.

Mvh Mikael ”Sippa” Johansson

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

OB- och övertidsersättningar 1 april 2014 

Tuesday, May 6, 2014 9:20:00 AM Categories: Arbetstider Löner

 

Följande OB- ersättningar är ett genomsnitt. Det exakta beloppet varierar under året. Det beror på vilken veckodag brytpunkten för månadsskiftet infaller.

Tvåskift
1738 kr/månad
Ständig dag 66 kr/månad
Ständig em 3400 kr/månad
Natt 7765 kr/månad

Arbete på obekväm tid enligt kollektivavtalet 1 april 2014
- Alla dagar: 16.30-22.30: 23,63 kr
                      22.30-06.30: 30,07 kr
- Från 22.30 dag före lördag och helgdag tillkommer 66,14kr

2-skiftstillägg enligt lokalt avtal:
kl 16.30-06.30: 4,89 kr/tim
Nattbonus enligt lokalt avtal:
15,00 kr/tim

Övertidsarbete enligt kollektivavtalet 1 april 2014

Övertid på skift. För dig som arbetar ex. 2-skift
- Måndag till fredag: 81,74 kr
- Arbetsfria vardagar 108,92 kr
- Helger och helgdagar: 127,16 kr

Övertid för dig som arbetar dagtid
- Måndag till fredag:
63,55 kr
- Arbetsfria vardagar: 81,74 kr
- Helger och helgdagar: 108,92 kr

Övertidsersättning och ersättning för obekväm arbetstid utgår ej samtidigt.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

EU-valet – viktigare än du tror! 

Friday, May 2, 2014 7:58:00 AM Categories: Lagar/Regeringsbeslut

 

Den 25 maj 2014 är det EU-val i Sverige. Då väljer vi 20 ledamöter som ska representera oss i Europaparlamentet i fem år. I Europaparlamentet sitter 751 ledamöter från 28 länder. EU-parlamentet är med och bestämmer om nya lagar i EU. Cirka 60% av de lagar som påverkar kommunernas arbete styrs av EU-direktiv. Vilka representanter som får flest röster i valet spelar alltså stor roll för vilken politik vi ska ha i Sverige i framtiden. Vid förra EU-valet 2009 röstade mindre än 46% av de röstberättigade i Sverige.

 

 IF Metall har länge slagits för att arbetsrätt och arbetsmiljöfrågor ska prioriteras politiskt. Därför står man bakom kampanjen ”Kryssa Olle”, som arbetar för att IF Metallaren Olle Ludvigsson ska komma med i EU-parlamentet ytterligare en mandatperiod. När arbetsmiljöfrågorna har varit uppe på dagordningen har det varit tydligt att det är skillnad på rött och blått i politiken, både i Europaparlamentet och i Sveriges riksdag. När Olle Ludvigsson har drivit frågorna i EU och krävt ett långsiktigare arbete har högern haft en annan syn och röstat emot. En annan viktig fråga för IF Metall är att svenska kollektivavtal ska gälla alla som jobbar i Sverige. Det är en fråga som både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet driver.

  

Här nedanför finns fem exempel på EU-direktiv som förts in i svensk lag. De flesta har kommit till i tider när EU inte varit lika högerdominerat som nu.

 

Fem exempel på EU-direktiv som påverkar dig på jobbet

  1. Rätt till dygnsvila. Arbetsdirektivet som har sitt ursprung i EU gör att det finns regler om att alla har rätt till elva timmars sammanhängande vila under ett dygn.
  2. Rätt att behålla jobbet. Ett EU-direktiv om skydd för arbetstagares rättigheter vid överlåtelse av företag eller verksamheter har resulterat i lagändringar i LAS och MBL. Det gör att om en del av en verksamhet säljs har de som jobbar där rätt att följa med och bli anställda av den nya ägaren.
  3. Rätt till information och samråd. Ett EU-direktiv, som nu är svensk lag, gör att om ett företag eller koncern har verksamhet i två eller flera EU-länder har de fackliga organisationerna rätt till samråd med varandra och rätt till samråd med företagsledningen.
  4. Ingen diskriminering av visstidare. Reglerna som säger att viss- och deltidsanställda inte får ges sämre villkor än de som jobbar heltid kommer också från EU.
  5. Skydd för föräldralediga.  Föräldraledighetsdirektivet gör att den som sägs upp på grund av arbetsbrist får behålla anställningen under hela föräldraledigheten. Uppsägningstiden börjar inte förrän mamma eller pappa är tillbaka på jobbet, vilket gör att familjer slipper drabbas onödigt mycket ekonomiskt i samband med ledigheten.
Share This Using Popular Bookmarking Services

Svenska industriarbetare lever farligt 

Friday, May 2, 2014 7:38:00 AM Categories: Arbetsmiljö

 

IF Metall har låtit statistiska centralbyrån göra en arbetsmiljöundersökning bland medlemmarna. Rapporten är nedslående. Belastningsskador, tunga jobb och enformiga arbetsuppgifter är vardag inom svensk industri.
SCB har genomfört enkätundersökningen under perioden september – oktober 2013. Urvalet bestod av 6000 personer och totalt svarade 2842 personer.
Liknande undersökningar gjordes både 1999 och 2006. Jämfört med dessa år har belastningsskadorna ökat.

 

 

Läs mer på Dagens Arbetes hemsida: http://www.da.se

Share This Using Popular Bookmarking Services

Låt VW få ta över hela Scania 

Thursday, April 24, 2014 10:27:00 AM Categories: MSS (Metall Scania Sverige)

 

Nedan följer ett utklipp från Dagens Arbete som förklarar det ställningstagande som IF Metalls koncernfack på Scania gjort angående Volkswagens bud.

 

 

Låt Volkswagen få köpa hela Scania. I sista stund tar nu IF Metall på Scania ställning i ägarfrågan.

 

– Det är det tryggaste alternativet, säger Michael Gustafsson från Scanias verkstadsklubb.

I morgon fredag går budtiden ut. Då måste alla aktieägare ha sagt ja eller nej till Volkswagens bud på hela Scania. Budet lyder på 200 kronor per aktie vilket ett flertal svenska institutioner tackat nej till.

– Därmed har vi hamnat i en situation där vi inte ville vara, säger Michael Gustafsson.

– Affären kanske inte blir av och då mister vi det avtal som vi förhandlat fram med Volkswagen.

Avtalet innebär bland annat fackligt veto mot nedläggningar och flytt av jobb. Dessutom representation i koncernens bolagsstyrelse och garantier för att Scania förblir ett svenskt företag med säte i Södertälje. 

 

Ni har tidigare undvikit att ta ställning till budet med motiveringen att det är en ägarfråga. Varför plötsligt ta ställning?

– Därför att vi vill ha vårt avtal med Volkswagen som ger den svenska verksamheten betydligt bättre förutsättningar.

 

Ni litar mindre på svenska kapitalförvaltare än Volkswagen?

– Absolut. Kapitalförvaltare ser bara till den vinst man kan göra, till exempel på nedläggningar och rationaliseringar.

– Vi känner oss inte bekväma med att lita på att Scanias vänner eller institutioner för kapitalförvaltning tryggar svenska jobb. När utdelning och aktiekurs ställs mot trygghet och inflytande så har dessa ägare ett tydligt uppdrag, att förvalta kapital och tjäna pengar.

 

Vill inte Volkswagen tjäna pengar?

– Volkswagen har en lång historia där man visat att man är en långsiktig ägare med en uthållig strategi för företaget. Vi känner till är hur Volkswagen har agerat under de senaste 14 åren. Volkswagen har som koncern och i Scania representerat stabilitet, trygghet och långsiktighet.

 

En del svenska kapitalförvaltare har ju ett visst fackligt inflytande, som AMF Pension. Litar du inte på dem mer än Volkswagen?

– Nej, när det kommer till kritan så tittar institutionerna alltid främst på hur hög vinst de kan göra på sin kapitalförvaltning. Det är deras uppdrag.

 

Vad talar emot att ni inte ändå får avtalet med VW även om de inte äger hela företaget?

– Vissa delar faller ju bort automatiskt, till exempel vår vetorätt mot nedläggningar och flytt av jobb. Men framför allt kommer vi att hamna i en ny, osäker situation. Risken är att det i slutändan är knegaren på golvet som får ta skiten.

– Avtalet ger oss större möjligheter att lyckas med vårt fackliga uppdrag, att göra våra medlemmars anställningar och villkor så trygga och bra som möjligt. Blir det inget övertagande så faller avtalet. Det är därför vi tar ställning.

 

Bakom ställningstagandet står enbart IF Metall. Tidigare har alla facken agerat gemensamt. Varför inte nu?

– Inom de olika fackliga organisationerna har vi gjort olika bedömningar. Detta är IF Metalls ställningstagande.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 62 of 79 << < 40 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt