• RSS
  • Subscribe

Archives

Förhandlarrapport 

Tuesday, March 3, 2015 10:33:00 AM Categories: Förhandlingar Verkstadsklubben

 

  

Den centrala förhandlingen som genomfördes i höstas, angående ett avsked av en person, har fått ett oväntat efterspel. Förhandlingsresultatet blev att medlemmen fick tillbaka sin anställning, men skulle omplaceras till en annan avdelning. Medlemmen är dock fortfarande inte överskriven på den nya avdelningen, utan bara utlånad. Dessutom har medlemmen inte fått tillbaka sitt körtillstånd, trots att den centrala förhandlingen inte resulterade i att tillståndet skulle dras in. Verkstadsklubben har därför på nytt begärt förhandling i ärendet.
Förhandlingen om missbruk av övertid pågår. I samband med förhandlingen lämnades även namnlistorna till företaget. Verkstadsklubben har även författat en skrivelse till förbundet där vi belyser de problem vi har med övertiden.
Förhandlingen om 2015 års lönerevision är uppstartad. Nästa förhandlingstillfälle är idag (3/3).
Verkstadsklubben har även begärt förhandling om deltidsinhyrning. Det handlar om att företaget i en del fall tagit in Lernia för enstaka dagar i veckan, något som klubben anser bryter mot flexavtalet.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Närvarotid för bonus 2014 

Tuesday, March 3, 2015 10:32:00 AM Categories: SRB

 

 

Bonusen för 2014 blev 27000 kr. För att erhålla hel bonus krävs en närvarotid på mer än 60 %. För halv bonus krävs 30 - 60 % närvarotid. Under 30 % erhåller man ingen bonus. Samma regler gäller för både visstids- och tillsvidareanställda. Förutsättningen är att man var anställd 31/12, 2014. (Eller om man gick i pension under året.) Ledighet med föräldrapenning (kod 31) är kvalificerande för bonus.

 

I nedanstående tabell finns företagets uppgifter på närvarotid för att uppnå hel respektive halv bonus. Antal arbetsdagar var 224 st. (Exklusive 12 helgdagar och 25 semesterdagar.) Hänsyn tas till arbetstidsförkortningen som om den var schemalagd, dvs årsarbetstiden reduceras. Tabellen gäller för MB, MC och OLO. För DynaMate kan det finnas skillnader i arbetstider. Det kan även finnas personliga arbetstidsöverenskommelser.

Om man fått hel eller halv andel kan man se på www.scaniaforme.se.

 

 

 

 Arbetstider

Veckoarb.tid

Årsarb.tid  

60 %

<60 – 30 %

<30 %

Dagtid

2-skift

Ständig em-skift  

Ständig fm-skift

Natt

Veckoskiftet

40,0

36,8

36,8

38,6

34,0

32,0

1711,36

1630,72

1630,72

1711,36

1460,48

1400,00

1027

978

978

1027

876

840

1026 – 513

977 – 489

977 – 489

1026 – 513

875 – 438

839 – 420

512

488

488

512

437

419

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

IF Metall vs Randstad i AD har inletts  

Tuesday, March 3, 2015 10:30:00 AM Categories: Centrala avtal MSS (Metall Scania Sverige)

 

 

 

– Det blev ingen förlikning vid de inledande muntliga förhandlingarna mellan oss och Randstad i Arbetsdomstolen i går, säger Anna Gustafsson, IF Metalls förhandlingsenhet.

 

 

Verkstadsklubben följer fortlöpande förhandlingarna i stämningen mot Randstad. När tvisten är löst kommer vi att agera utifrån resultatet, när det gäller frågan om bonus för Lernia-anställda.

I går (16/2) inleddes de förberedande muntliga förhandlingarna mellan IF Metall och bemanningsföretaget Randstad. Målet handlar om att de drygt sexhundra bemanningsanställda, som är inhyrda från Randstad till Scania i Södertälje, inte fått någon bonus enligt avtal.
– Det är ren lönedumpning och därför har vi stämt företaget till Arbetsdomstolen. Motparten hävdar dock fortfarande att deras tolkning av bemanningsavtalet är den rätta och att deras anställda som är uthyrda till Scania i Södertälje därmed ska ha sämre ersättning, säger Anna Gustafsson och fortsätter: 
– Bemanningsavtalet säger tydligt att man ska följa villkoren på företaget där de bemanningsanställda är inhyrda. Randstad dumpar villkoren helt enkelt, trots att de inhyrda bidrar till intäkterna på samma sätt som Scanias egen personal.
 
Om det inte nås någon förlikning kommer ytterligare en förberedande förhandling i Arbetsdomstolen att ske den 4 juni. Huvudförhandlingar blir den 29 och 30 september samt den 1 oktober.
– Sådant här tar alltid tid, det är ett omfattande material som ska gås igenom.

IF Metall kräver att medlemmarna på Randstad ska dela på drygt 7 miljoner kronor i utebliven bonus. Summan inkluderar ränta och skadestånd.

(Texten är hämtad från www.ifmetall.se)

 

 Verkstadsklubben följer fortlöpande förhandlingarna i stämningen mot Randstad. När tvisten är löst kommer vi att agera utifrån resultatet, när det gäller frågan om bonus för Lernia-anställda.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Nytt bonussystem klart 

Tuesday, February 17, 2015 1:54:00 PM Categories: MSS (Metall Scania Sverige) SRB

  

Som vi tidigare informerat om är förhandlingen om ett nytt bonussystem nu avslutad. Tisdagen den 10 februari fick klubbstyrelsen information om förhandlingsresultatet. Omedelbart därefter lade vi ut information på verkstadsklubbens hemsida (www.scaniafacken.com/Vklubbenohamn/) och delade ut informationsblad i de olika verkstäderna.

Klubbstyrelsens bedömning är att avtalet är mycket fördelaktigt för våra medlemmar.
Det är främst tre saker som är bättre med den nya bonusen:
- Det är ett avtal. Oavsett vad man tycker om bonusar kontra värdesäkrade löneökningar är detta bättre än det tidigare bonussystemet, där företaget ensidigt bestämde över bonusen.
- Det är ett vinstdelningssystem där vi får del av Scanias vinst. Detta gör att det är tydligt och enkelt för var och en att följa upp bonusens storlek.
- Värdet på bonusen blir högre. Ett normalår (genomsnittlig vinst de senaste 10 åren = 6,5 miljarder) ger 27000:- och taket höjs till 54000:-. (Tidigare tak var 27000:-.)

Pengarna kommer att förvaltas i den stiftelse som förvaltade det gamla bonussystemet, med samma regelverk som tidigare. Vill du veta mer om regelverket kring stiftelsen se www.scaniafacken.com (under fliken ”Resultatbonusstiftelse” högst upp.)

 

Vanliga frågor och svar

 

Vilka eftergifter har facken fått ge för att få igenom detta?
Inga! I en förhandling handlar det oftast om att ge och ta, men i det här fallet har inte facken behövt göra några eftergifter.

Vad händer om Scania går med förlust?
Då delas ingen bonus ut. Detta har dock aldrig hänt. Även under krisen gick Scania med vinst.

Varför har vi inte samma bonusavtal som VW?
Därför att det är andra förutsättningar i Sverige. Till exempel gör våra skatteregler att det är fördelaktigare att låta bonusen förvaltas av en stiftelse under tre år än att den utbetalas direkt. Vi har inte heller behövt göra några eftergifter i form av återhållen löneutveckling eller liknande.

Finns kopplingen mellan SFA och SRB kvar, nu när det är ett avtal?
Det finns ingen koppling mellan SFA och SRB. I flex-avtalet som styr SFA nämns inte bonussystemet över huvud taget.

Vad gäller för 2014 års bonus?
För 2014 blev bonusen 27000:-. Dessa pengar förvaltas som tidigare av bonusstiftelsen.
 
Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Tuesday, February 17, 2015 1:53:00 PM Categories: Ordförande har ordet

 

  

Hej alla medlemmar. Jag får tacka för ett bra genomfört årsmöte. På mötet var vi ca 300. I framtiden hoppas jag att våra möten blir mer välbesökta, för ni får inte glömma bort att alla medlemmar har rätt att på betald arbetstid gå på våra möten, och detta inkluderar våra Lerniaanställda. Nu har vi då äntligen kommit överens om ett nytt bonussystem. Vi har från 1 januari träffat och förhandlat fram ett bonusavtal. Ett avtal som vi får vara nöjda med, för vi får inte glömma bort att i det tidigare bonussystemet fanns inget avtal utan det var bara ett ensidigt erbjudande från företaget. Vi har nu fått en första förhandlingstid kring lönerevision 2015. Vi har tredje avtalsåret kvar att förhandla om. Värdet av sista avtalsåret är 1,9 %. Tanken är att det ska vara klart till 1 april. Vi kommer att hålla er uppdaterade kring förhandlingen. Tänk på att alla frågor har ett värde liten som stor, så hör av er till den fackliga organisationen om ni har funderingar.

 

Mvh Mikael ”Sippa” Johansson.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Saknar du din kalender? 

Tuesday, February 17, 2015 1:52:00 PM Categories: Avd 38 Dackebygden

 

 

 

Inför 2015 fattade förbundet beslut att papperskalendern som tidigare skickats ut med Dagens Arbete till alla medlemmar skulle dras in. En undersökning gav att intresset för almanackorna inte var så stort.

Det visade sig i efterhand att det trots allt var en del som saknade den och nu har avdelning 38  fått ett antal kalendrar att dela ut till de som vill ha. Antalet är något begränsat så var snabb att höra av dig så du inte blir utan.

Kontakta avdelning 38 på telefon: 0491 76 73 90

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Dags att söka stipendium 

Tuesday, February 17, 2015 1:50:00 PM Categories: Från Förbundet

 

 

Är du medlem i IF Metall, arbetar inom ett företag anslutet till Teknikföretagen och vill studera något ämne inom ramen för Utvecklingsavtalet, till exempel utveckling av arbetsorganisation, företagets ekonomi, resursfrågor eller liknande. Då kan du söka stipendium från IF Metalls och Teknikarbetsgivarnas Stipendiefond. Fonden bekostar, helt eller delvis, studielitteratur och studiematerial.

Ansökan med beskrivning av studieändamål, innevarande och/eller kommande läsår, samt kostnadsberäkning ställs till:
Stiftelsen IF Metalls och Teknikarbetsgivarnas Stipendiefond
Lea Skånberg
Olof Palmes gata 11
105 52 Stockholm

Sista ansökningsdag är den 30 april 2015.

Blankett för ansökan finns att ladda ner på www.ifmetall.se

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Så förvaltas bonusen 

Thursday, February 12, 2015 1:52:00 PM Categories: SRB

 

Pertti Peltola, ordförande för resultatbonusstiftelsen, redogör för hur bonuspengarna förvaltas:

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

NYTT BONUSSYSTEM KLART! 

Tuesday, February 10, 2015 9:42:00 AM Categories: Förhandlingar MSS (Metall Scania Sverige) SRB

Scaniaarbetarna får ett nytt bonussystem som kan ge upp till 54 000 kr på ett år jämfört med tidigare tak på 27 000 kr.

Bolagets vinst avgör hur stor bonusen blir.
Igår måndag skrev parterna på avtalet om ett nytt bonussystem. För Scaniafackens räkning har Pertti Peltola, Stefan Leiding och Michael Gustafsson genomfört förhandlingarna.
Vi är väldigt nöjda med att kunna presentera ett system som ett normalår kommer att ge lika mycket som taket var tidigare.
Därmed skrotas det nuvarande bonussystemet som var både komplicerat och har gett ett ojämnt utfall. I det gamla systemet var det bl.a. problem med att öka produktiviteten två år i rad. En av de stora fördelarna med det nya systemet är att det ger ett jämnare utfall. Dessutom är det nya systemet ett avtal mellan parterna, till skillnad från det tidigare ensidiga erbjudandet från arbetsgivarens sida.
Den gamla bonusen hade ett tak på 27 000 kr per år men snittutfallet har dock legat på ca 14 000kr per år. Nu är det företagets resultat som avgör storleken på bonusen. Parterna har i förhandlingen kommit fram till att utfallet vid en vinst på 6,5 miljarder (normalår) ska vara 27 000 konor per år. Alltså lika mycket som maxbeloppet i det gamla bonussystemet.
Om företagets resultat hamnar mellan 0 och 3 miljarder kronor på ett år betalas 6 750 kronor i bonus. Det är själva grundbeloppet, sedan ökar bonusen om företagets vinst ökar.
 

Det nya avtalet gäller fr.o.m.1 Januari 2015
Scanias vinst har de senaste tio åren varit i snitt 6,5 miljarder. Parterna har i förhandlingen kommit fram till att utfallet vid en vinst på 6,5 miljarder ska vara 27 000 kronor per år. Alltså lika mycket som maxbeloppet i det gamla bonussystemet.
Till höger i tabellen kan du se exempel på hur mycket företagets vinst kommer att generera i bonus per anställd med det nya avtalet.
Maxbeloppet är höjt från 27 000 kr till 54 000 kr
Parterna kommer att se över nivåerna på bonusen vart femte år.
Om dagens bonussystem hade gällt under rekordåren 2010 och 2011 skulle en Scaniaanställd fått 38 000 kronor för vart och ett av åren. Med det gamla systemet fick vi i snitt 16 200 kronor.
Med det här systemet så får vi en betydligt större del av den vinst som våra medlemmar
genererar. För den som varit närvarande 30 procent av tiden delas en halv bonus ut, för att få full bonus krävs 60 procents närvaro.
Föräldralediga får full bonus även om man är hemma med barn under hela året.
För att få bonus krävs en anställning vid årets utgång.
Pengarna kommer att förvaltas i den stiftelse som förvaltade det gamla bonussystemet, med samma regelverk som tidigare.
Vill du veta mer om regelverket kring stiftelsen se resultatbonusstiftelsens hemsida: http://www.scaniafacken.com/Scaniafacken/scanias-resultatbonusstiftelse.aspx

Share This Using Popular Bookmarking Services

Vart går fackavgiften? 

Wednesday, February 4, 2015 8:09:00 AM Categories: Från Förbundet Medlemskap

 

Som vi skrivit om tidigare i Hyttbyggaren har avgiften för medlemskap i IF Metall sänkts till 1,5% av lönen. Vi tar därför tillfället i akt att åter informera om vad avgiften går till.

 

Fördelning av medlemsavgiften

 

Medlemsavgift A-kassa

96 kr

25%

Lokal verksamhet i avdelningarna, tex förhandlingar, studier och arbetsmiljöarbete

162 kr

42%

Medlemsförsäkringar

22 kr

6%

LO och andra organisationer

18 kr

5%

Centralt förhandlings- och arbetsmiljöarbete

20 kr

5%

Dagens Arbete

6 kr

2%

Information, fackliga studier, utredningar & internationellt

25 kr

6%

Förbundsstyrelse, förbundsråd, kongress,  fackligt-politiskt arbete

13 kr

3%

Administrationskostnader, medlemsregister etc

22 kr

6%

 Total avgift:

384 kr

100%


Beräknat på en månadslön på 25604:- (Snittet för en verkstadsanställd på Scania i Oskarshamn.)

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 56 of 79 << < 40 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt