• RSS
  • Subscribe

Archives

Förhandling om likabehandlingsprincipen 

Tuesday, May 24, 2016 8:16:00 AM Categories: Förhandlingar Lernia

 

 

Verkstadsklubben sitter just nu i en förhandling med företaget angående den så kallade ”likabehandlingsprincipen”. Med det menar vi den skrivning i flexibilitetsavtalet som säger att inhyrda ska behandlas lika som Scania-anställda.

Detta är en viktig del i flexibilitetsavtalet och var en av de avgörande orsakerna till att man kunde komma överens om ett avtal, men på senare tid har vi haft några ärenden där företaget och verkstadsklubben har gjort olika bedömningar av hur långt likabehandlingsprincipen sträcker sig.

Utdrag ur flexibilitetsavtalet:

”Parterna är överens om att den inhyrda personalen ska behandlas på samma sätt som Scaniapersonal med avseende på arbetsorganisation, introduktion samt enligt Scanias grundvärderingar.”

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Avdelningens infoblad 

Tuesday, May 24, 2016 8:11:00 AM Categories: Avd 38 Dackebygden

 

 

Du vet väl att avdelning 38 har ett informationsblad? IF Metall Östra Småland Forum heter bladet som kommer ut fyra gånger om året. Där kan du läsa om vad som händer i avdelningen. I senaste numret skriver man bland annat om avtalsrörelsen, avdelningens årsmöte och om Mikael Johansson på Scania som är avdelningens representant i Teknikcollege.

 

Sedan några år tillbaka distribueras informationsbladet som en bilaga till Dagens Arbete. På http://www.ifmetall.se/avd38 hittar du även gamla nummer.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Fortsatt trögt i löneförhandlingarna 

Friday, May 20, 2016 11:19:00 AM Categories: Förhandlingar MSS (Metall Scania Sverige)

 

 

(Klicka på bilden för att läsa i pdf-format)

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Löneförhandlingarna inledda 

Friday, May 13, 2016 2:05:00 PM Categories: Förhandlingar MSS (Metall Scania Sverige)

 

 

(Klicka på bilden för att läsa i pdf-format)

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Avtalsrörelsen fortsätter 

Tuesday, May 10, 2016 11:08:00 AM Categories: Förhandlingar Löner MSS (Metall Scania Sverige)

 

 

De lokala löneförhandlingarna har förberetts av MSS (Metall Scania Sverige) och idag inleds förhandlingarna med företaget.

 

Detta i ett läge när det går bra för Scania! Orderingången första kvartalet nådde den högsta nivån på nära tio år. Därför anser vi att det finns utrymme för lokala lönepåslag utöver vad de centrala ger.
Vi fortsätter att jämföra våra löner med resten av landet och med våra konkurrenter. Är det inte rimligt att vi som bygger världens bästa lastbil åtminstone ligger över snittet? Så är det inte i dag! Både inom vårt avtalsområde och i jämförelse med konkurrenter ligger vi efter.

 

Verkstadsklubben kommer fortlöpande att informera om hur förhandlingarna går.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Dags att skriva motioner 

Tuesday, May 10, 2016 11:06:00 AM Categories: Kongress

 

 

IF Metall har kongress våren 2017, och alla medlemmar är välkomna att föreslå inriktning och förändringar de vill se. En motion är ett förslag till beslut. Motionen kan till exempel handla om samhällspolitiska frågor som du tycker att IF Metall ska driva, vilka mål vi ska sträva efter eller förslag till ändringar i våra stadgar.

 

Exempel på hur motioner kan se ut hittar du på http://www.ifmetallkongress.se/ under ”Material”.

Vi i verkstadsklubben hjälper gärna till om du vill ha hjälp med motionsskrivandet.

Om motionerna ska gå genom verkstadsklubben är det bra om vi har dom senast 1/6.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Central förhandling 

Tuesday, May 10, 2016 11:04:00 AM Categories: Förhandlingar

För ett tag sedan var det central förhandling i ett ärende där företaget brutit mot veckovilan för en medlem. Resultatet av förhandlingen blev att medlemmen fick ett antal timmar i tidsbanken som kompensation, samt att företaget fick i uppdrag att ta fram en lokal rutin för att säkerställa att man inte missar detta igen.

 

Enligt vårat avtal ska veckovilan vara minst 35 timmar i sträck under varje sjudagarsperiod. Veckovilan ska även så långt som det är möjligt förläggas till veckoslut.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Tankar från tåget 

Tuesday, May 10, 2016 11:03:00 AM Categories: Insänt

 

 

Så har man firat 1 Maj igen. Ett mer välbesökt firande än föregående år. OT skrev efteråt att det var ett “rekordlångt demonstrationståg” med ca 300 demonstranter. Det är naturligtvis glädjande, men allt jag kan tänka på är hur få Scania-arbetare jag ser vid min sida. Ett hastigt överslag ger ca 20 arbetskamrater i tåget. -Max. Den enda logiska förklaringen till det måste ju vara att folk ändå är ganska nöjda!

För en fackligt förtroendevald som så gott som dagligen hör frustrerade medlemmar svära över att det är för mycket övertid, för dåligt betalt och för dåliga arbetsförhållanden, är det ofattbart att inte fler än 20 orkar lägga en och en halv timme på att visa sitt missnöje! Det kan ju knappast bli enklare att visa vår styrka - tillsammans! För det är bara tillsammans vi kan göra skillnad. Utan ett massivt stöd i ryggen har vi förtroendevalda inget att komma med. Då spelar det ingen roll hur väl underbyggda argument vi har.
Trots det känner jag framtidstro. Årets huvudtalare, Kim Petersson, pratade mycket om sammanhållning och om att vi tillsammans är framtiden. Jag hoppas, och tror, att vi sakta är på väg att bli fler som känner en kampvilja, och jag hoppas på betydligt fler deltagare i tåget 2017!


/Fredrik

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Insändare 

Tuesday, May 10, 2016 11:03:00 AM Categories: Insänt

 

 

Jag som förtroendevald kan känna att jag inte får det stödet som jag behöver på min avdelning när jag har mina uppdrag och ska gå iväg på möten. Då känns det som man sviker sina arbetskamrater fast det är för dom man gör det, och inte för sig själv.
Chefer kan vända blad från trevlig till otrevlig om man kräver att få sin fackliga tid, fast man går under förtroendemannalagen och har rätt att gå på sina fackliga uppdrag.
Man gör ju inte detta för att man ska smita o slippa jobba. Det är ett uppdrag man har fått av sina arbetskamrater, och om man inte får tid att fullfölja sitt uppdrag så sviker man ju alla som valt en!

 

/Förtroendevald

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Tuesday, May 10, 2016 11:01:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

 

Hej igen alla medlemmar, hoppas att allt är bra med er annars hör ni av er till den fackliga organisationen, tänk på att alla synpunkter är av värde. Jag får in många synpunkter kring övertiden, jag får även en del synpunkter från anhöriga om hur hanteringen sköts. Därför vill jag återigen poängtera hur detta ska hanteras: om man blir varslad om övertid och om man då har förhinder, då ska man säga detta till arbetsgivaren. Säger arbetsgivaren ändå att personen i fråga ska jobba övertiden så måste medlemmen vända sig till den fackliga organisationen. Vi kommer då att företräda medlemmen.
Nu är det äntligen dags för årets lönerevision, i dag tisdag 10/5 inleds dom lokala löneförhandlingarna. Vi förhandlare som är representerade från orterna hoppas förstås att vi ska kunna få till en överenskommelse. Vi kommer givetvis att hålla er uppdaterade kring förhandlingen.
Tyvärr får vi till oss från chefer men även från en del medlemmar, att man skitar ner och även skriver kränkande saker om folk på våra toaletter. Jag blir inte så lite irriterad av detta otyg, det är väl bättre att höra av sig till oss om man nu har problem med någon i företaget. Jag kommer aldrig att tolerera om man är nedsättande mot någon pga. nationalitet, religion eller sexualitet mm, tänk på vilken skada man kan göra en människa genom att skriva något nedsättande. På återseende alla medlemmar.

 

Mvh Mikael ”Sippa” Johansson klubbordförande

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 45 of 79 << < 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt