• RSS
  • Subscribe

Archives

IF Metallträff 

Wednesday, September 14, 2016 8:54:00 AM Categories: Centrala avtal Från Förbundet

 

 

7/9 genomfördes årets IF Metall-träff på Forum där representanter från olika klubbar samlades under en dag för att diskutera viktiga fackliga frågor. Man pratade bland annat om avtalsrörelsen 2016, lönebildning, hållbart arbete och kongressen 2017. Dessutom fick klubbarna framföra vilka frågor de tycker är viktiga att driva i nästa avtalsrörelse. Det som dominerade diskussionerna var övertidsfrågan och rätten till sin egen fritid. En minskning av övertidstaket och en starkare skrivning om individens rätt att neka övertid var önskemål som framfördes. En annan stor punkt var frågan om inhyrning och om hur vi ska kunna företräda dessa medlemmar på bästa sätt.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Gångvägar och trucktrafik 

Wednesday, September 14, 2016 8:52:00 AM Categories: Arbetsmiljö

 

 

På förekommen anledning påminner vi om de trafikbestämmelser som gäller på Scania i Oskarshamn.

I fabriken ska gående i första hand använda de entresoler som finns. I övrigt är det markerade gångvägar som gäller. Vid gula övergångsställen har truckar företräde.
Truckförare får inte prata i telefon samtidigt som de kör truck, men även gående bör undvika att gå och prata i telefon samtidigt. Man är inte lika uppmärksam när man pratar i telefon!
Gå aldrig bakom en truck! Sök ögonkontakt med truckföraren så att du vet att hen har sett dig.
Gå aldrig mellan tågvagnar! Skulle tåget åka iväg kan allvarliga personskador ske.

Vid vita övergångsställen utomhus gäller samma regler som utanför grindarna. Gående har förtur, men även här ska man vara uppmärksam på att truckförare ibland har begränsad sikt pga gaffelstativ som skymmer vissa vinklar.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Medlemslån 

Wednesday, September 14, 2016 8:49:00 AM Categories: Medlemskap

 

 

IF Metalls medlemmar har möjlighet att ansöka om Medlemslån hos Nordea eller Swedbank. Villkoren för dessa lån är förhandlade mellan bankerna och fackförbunden och gäller lika för alla låntagare. Det innebär bland annat låg ränta och inga avgifter. Dessutom ingår två olika försäkringar utan extra kostnad. Dessa försäkringar skyddar dig och övriga låntagare om ni skulle drabbas av sjukdom, arbetslöshet eller dödsfall.
Villkoren för respektive medlemslån kan skilja sig åt. Mer information finner du på respektive banks hemsida, se länkar nedan.
www.nordea.se/medlemslan
www.swedbank.se/medlemslan

 

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Övertidsenkäten sammanställd 

Tuesday, August 30, 2016 11:46:00 PM Categories: Arbetsmiljö

I senaste hyttbyggaren visar vi en sammanställning av övertidsenkäten. Vi vill tacka alla som fyllt i den och att vi nu går vidare med resultatet i samtal med Scania. Läs mer i Hyttbyggaren Nr:13 2016 som du hittar här på hemsidan.

 

Ur sammanställningen:

Var femte svarande angav att de någon gång uppsökt Scania-hälsan eller annan vårdinrättning grund av överarbetning/stress.

 

Verkstadsklubben tar nu med sig dessa resultat i fortsatta samtal med företaget.

Det är dock fortfarande få som söker hjälp från verkstadsklubben vid problem att arbeta övertid.
Följande rutin/förhandlingsordning gäller vid problem att jobba övertid:

·         Företaget beordrar övertid av den anställde.

·         Den anställde meddelar skäl att han/hon inte kan vid det tillfället.

·         Företaget säger nej till skälen och hävdar fortfarande skyldighet att arbeta.

·         Den anställde kontaktar verkstadsklubben (i första hand respektive gruppstyrelse) som gör en bedömning av skälen.

·         Om klubben bedömer skälen som ok begär klubben förhandling med företaget.

·         Om inte överenskommelse nås i förhandlingen kan klubben, i samråd med avdelningen, begära tolkningsföreträde. Då gäller klubbens uppfattning i det enskilda tillfället till frågan är avgjord i förhandling eller domstol, och det är klubben som är skadeståndsansvarig om vi har fel. Den enskilde går fri.

Share This Using Popular Bookmarking Services

Rätt att ha med en facklig representant 

Tuesday, July 5, 2016 11:23:00 AM Categories: Medlemskap Verkstadsklubben

 

 

Rätt att ha med en facklig representant vid rehab och andra möten med företaget!

Då det har kommit till vår kännedom att många inte får frågan om de vill ha med någon facklig representant vid rehab eller andra möten med företaget, så vill vi förtydliga att man alltid har rätt att ta med sig någon vid dessa tillfällen. Är det så att man blir inkallad med kort varsel så har man rätt att skjuta på detta möte om man inte får tag i någon som kan följa med. Detta är en rättighet som alla våra medlemmar inom IF Metall har, och som vi ska ta vara på. Man vet aldrig vad som väntar en på andra sidan dörren, och då är det skönt att veta att man inte är ensam!!

Så ska du på ett möte eller rehab samtal, ta kontakt med kontaktombudet på din avdelning, gruppordförande eller ring till verkstadsklubben så ska vi hjälpa dig.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Nytt huvudskyddsombud på verkstadsklubben! 

Tuesday, July 5, 2016 11:19:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

 

Fredrick Carlsson som tidigare har varit Vice huvudskyddsombud har nu tagit över rollen som huvudskyddsombud på MB/MC och OLO.  Han har som tidigare sitt kontor på verkstadsklubben, om man skulle vilja träffa honom. Som det ser ut idag så har det inte utsetts någon vice än, mer information om detta kommer efter semestern.

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Medlemmarnas villkor fokus i Almedalen 

Tuesday, July 5, 2016 11:18:00 AM Categories: Avd 38 Dackebygden Från Förbundet

 

 

IF Metall är på plats under Almedalsveckan i Visby även i år.
– Almedalen är en politisk smältdegel och vårt uppdrag är att göra industriarbetarnas röster hörda, i samtal med arbetsgivare, beslutsfattare och andra samhällsaktörer, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

Under Almedalsveckan arrangerar IF Metall tre seminarier och fyra morgonsamtal, som handlar om allt från lönebildning, jämställdhet och arbetsmiljö till industri- och arbetsmarknadspolitiska frågor.

Utöver de egna arrangemangen deltar förbundet på mängder av seminarier som på olika sätt har beröringspunkter med IF Metalls uppdrag – att stärka industriarbetarnas villkor, på arbetsplatsen och i samhället.
– Det är också anledningen till att vi väljer att medverka i Almedalen, säger Anders Ferbe, som själv kommer att medverka i ungefär 25 olika seminarier och träffar under veckan.

Under veckan kommer förbundet att vara aktiva i sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram. Även hemsidan uppdateras med nyheter från aktiviteterna i Almedalen.

 

Även avdelning 38 Östra Småland medverkar på Almedalsveckan. Från klubben på Scania deltar Leine Johansson och Mikael Johansson (line 4), som återkommer med rapport från veckan.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Tuesday, July 5, 2016 11:16:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

 

Hej alla medlemmar, nu börjar det närma sig semester och med det en välförtjänt ledighet. Det har varit en intensiv period med mycket övertid, dels har vi kört SFA och dels har det varit en hel del produktionsstörningar som föranlett övertidstimmen och annan övertid. Nu går vi på semester och får en välförtjänt ledighet, vi får hoppas att vädrets makter är med oss så att vi kan ta till vara på sol och bad. Jag vill med detta passa på och önska er en riktig skön semester.

 

Mvh Mikael ”Sippa” Johansson

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Lokalt löneavtal klart! 

Tuesday, June 21, 2016 12:08:00 PM Categories: Lokala avtal Löner

 

 

Ett lokalt löneavtal har nu träffats mellan företaget och MSS (Metall Scania Sverige). Det gäller från den 1 april i år till den 31 mars 2017 och innebär en löneökning med 2,0 % och en ytterligare avsättning för delpension på 0,2%, vilket sammantaget motsvarar nivån i det centrala Teknikavtalet.

 

Utöver detta görs en höjning av månadslönen med 125 kronor för samtliga verkstadsanställda som omfattas av avtalet. Höjningen motsvarar nästan 0,5% på en genomsnittslön på Scania. I och med att alla får samma summa, ”i kronor och ören”, blir detta en form av låglönesatsning.

Den nya lönen införs vid löneutbetalningen i augusti med retroaktivitet från den 1 april.

 

Man enades även om att  under året inleda samtal med företagsledningen om löneläget och var vi borde ligga i förhållande till omvärlden.

 

Kommentarer från MSS förhandlingsdelegation:

 

Företaget har accepterat vårt bud.

 

Vi lyckades till sist enas kring en nivå som båda parter är nöjda med.

Denna nivå gör att vi minskar gapet en aning till både rikssnitt och i förhållande till konkurrenter.

 

Vi enades även om att under året inleda samtal med företagsledningen om löneläget och om vart vi borde ligga i förhållande till omvärlden.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Tuesday, June 21, 2016 12:05:00 PM Categories: Ordförande har ordet

 

 

Hej på er alla medlemmar, nu har vi äntligen kommit överens i 2016 års lönerevision. Vi har träffat en överenskommelse som ligger ca 0,5 % över den centrala överenskommelsen. Vi har haft en lång och konstruktiv dialog med företaget. Vi hade givetvis hoppats på ett bättre resultat, men vi har träffat en överenskommelse som gör att vi knaprar in på våra konkurrenter. Vi är också överens om att inleda samtal under året om Scanias löneläge i förhållande med omvärlden. Så gott folk summeringen av detta är att vi återigen har lyckats få över vad det centrala avtalet gav, och framåt hösten drar nästa avtalsrörelse i gång och då tar vi nya tag.

 

/Mvh Mikael ”Sippa”Johansson klubbordförande

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 43 of 79 << < 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt