• RSS
  • Subscribe

Archives

Vad har man för nytta av facket? 

Tuesday, February 22, 2022 7:14:00 AM Categories: Insänt Medlemskap

 

En del kommer till oss och ”vill gå ur facket” men vad är facket och vilka fördelar finns det?

 

Först handlar det om Kollektivavtal och de lokala avtal som förhandlas fram. Bonus, pension vid 62år, våra flexavtal som gör att vi minskar behovet för företaget att säga upp vid korta nedgångar i produktion och flera avtal utöver det. Tidigare, när Scania använde sig av inhyrning hade vi ett av dom bättre avtal som fanns i Sverige där inhyrda inte behandlades hur som helst vilket är möjligt enligt lag och centrala kollektivavtal (LO & Svenskt Näringsliv).

 

Dessa lokala avtal hade INTE funnits om arbetare inte var med i facket. ”Tillsammans är vi starka” är inte bara en klyscha utan faktisk sanning. Alla dom som går ur facket minskar vår möjlighet att teckna och behålla bra avtal.

 

Sedan kan vi också kontrollera medlemmarnas löner och driva lönefrågor. De som inte är medlemmar har troligen förlorat pengar vid omplaceringar m.m. men det ser inte vi då Scania bara ger oss medlemmarnas löner. Denna månad ville man dra 2500kr från en medlem men när vi kollade och uppmärksammade företaget på felet ändrades det till 1000kr (enligt lönesystemet).

 

Om du funderar ”men vad gäller då?” - gå en medlemsutbildning och få mer kunskap om hur vår gemensamma fackförening arbetar med att stärka arbetarnas position på arbetsmarknaden och i samhället. Vilka rättigheter men också skyldigheter vi har på en arbetsplats.

Facket gör skillnad! DU gör skillnad genom att vara med och vi är många!

 

Lönesystemsansvarig Verkstadsklubben IF Metall
Leine Johansson

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

8 Mars: Stoppa mäns våld mot kvinnor 

Tuesday, February 22, 2022 7:13:00 AM Categories: Arbetsmiljö Från Förbundet Medlemskap Verkstadsklubben

 

Jämställdhetskommittén kommer uppmärksamma 8 Mars genom en aktivitet i restaurang Furans entré. Passa på att äta lunch i Furan eller kom dit ändå, träffa jämställdhetskommittén och prata jämställdhetsfrågor med oss!

 

Träffa jämställdhetskommittén i restaurang Furan

8 Mars, kl 11-13, Furans entré

 

Läs mer om förbundets 8-Mars-tema på www.ifmetall.se/8mars

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Klimatet och jobben 

Tuesday, February 22, 2022 7:12:00 AM Categories: Från Förbundet

 

Från förbundet:

 

Världen behöver ställa om för att möta klimatutmaningen, och industrin är en självklar del av lösningen. Vi behöver inte välja mellan klimat och jobben. Tvärtom. Klimatomställningen skapar jobb, och de som jobbar skapar klimatomställningen. Men även om Sverige har bra förutsättningar för en framgångsrik klimatomställning som skapar gröna jobb, finns det de som riskerar att drabbas negativt av den. Därför arbetar IF Metall för att omställningen ska bli så trygg och rättvis som möjligt för medlemmarna.

 

Webbinarium om industrins klimatomställning
Hur kan facket jobba med klimatomställningen så att den blir så gynnsam som möjligt för medlemmarna? Vad kan politiken göra för att omställningen ska bli trygg och jobbskapande? 25 November anordnade IF Metall ett webbinarium om dessa frågor.
För att se webbinariet i efterhand, eller läsa mer om IF Metalls arbete med klimatomställningen gå till www.ifmetall.se/klimatet

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Påminnelse om ersättning för karens 

Tuesday, February 22, 2022 7:10:00 AM Categories: Lagar/Regeringsbeslut

 

Regeringen har beslutat att ersättning för karens och ersättning för riskgrupper ska återinföras och gälla under perioden 8 december 2021 – 31 mars 2022.
Man kan även ansöka retroaktivt för de dagar som passerat från och med 8 december 2021.

 

Ersättning för karensdag söker du på www.forsakringskassan.se

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Nya kontaktombud 

Tuesday, February 22, 2022 7:09:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

På förra klubbstyrelsemötet valdes Fredrik Arias MBBNA1 och Mikael Johansson MCAET till kontaktombud.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Tuesday, February 22, 2022 7:08:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

Hej på er alla medlemmar, hoppas allt är bra med er!

Vi har som ni alla vet varit inne i en osäker tid, vi har haft en pandemi som börjar klinga av och vi har haft problem med att få våra leveranser som renderat i att vi har haft stoppdagar i produktionen. Vi får hoppas att vi snart är i ett normalläge så att vi kan återgå till ordinarie produktion. Vi har nu startat upp arbetet med sista året i vår centrala avtalsuppgörelse, vi kommer nu att förhandla lokalt gemensamt med övriga Scania orter. Vi kommer att hålla er uppdaterade under hela förhandlingen. Sköt nu om er och hör av er om ni har några frågor till den fackliga organisationen.

 

// Mvh klubbordförande Mikael ”Sippa” Johansson.

Share This Using Popular Bookmarking Services

Lokala löneförhandlingen 2022 är inledd 

Thursday, February 17, 2022 10:36:00 AM Categories: Lokala avtal Löner MSS (Metall Scania Sverige)

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Information till visstidsanställda 

Thursday, January 13, 2022 7:57:00 AM Categories: Centrala avtal Lokala avtal Medlemskap

 

Viktigt att tänka på för visstidsanställda som inte får förlängt.


Det viktigaste är att man hör av sig till arbetsförmedlingen och avdelning 38/A-kassan första dagen man är arbetslös.
 

Slutlönen betalas ut månaden efter att du avslutat din anställning. Alla innestående saldon betalas ut i pengar i samband med slutlönen. Innestående saldon kan vara Arbetstidsförkortning (AFK), Intjänad semester, Sparad semester, Kompsaldo och +SFA.
Minustid i SFA-banken och stoppdagsbanken efterskänks av företaget och behöver alltså inte betalas tillbaka. Även förskottssemester efterskänks när visstidskontrakten löper ut pga arbetsbrist.


Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet under förutsättning att man är berättigad till ersättning från akassan. Genom den får man skydd på inkomster upp till 80 procent av en ersättningsgrundande inkomst upp till 50 000 kronor. Skyddet sträcker sig under som längst 100 dagar (om man inte tecknat en tilläggsförsäkring för ytterligare 100 dagar). Ersättning från inkomstförsäkringen söks från Folksam (för mer info: www.folksam.se/ifmetall).
 

Återanställningsrätten gäller 9 månader efter avslutad anställning pga arbetsbrist och efter att medarbetaren skriftligt meddelat sitt intresse.
En visstidsanställd har rätt till återanställning om hen varit anställd minst sex mån de senaste tre åren.
Vid eventuell återanställning har de företräde som har längst tidigare erfarenhet och kompetens.

 

Arbetsförmedlingen
www.arbetsformedlingen.se

 

Avdelning 38/A-kassa
Telefon: 0491-76 73 90

 

Folksam
www.folksam.se/ifmetall
Telefon: 0771-950 950

 

HR Service Center(Scania)
Interntelefon: 80 600
Mail: hr.servicecenter@scania.com

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Thursday, January 13, 2022 7:55:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

Hej på er alla medlemmar god fortsättning på det nya året och välkomna tillbaka, jag hoppas att ni har haft en bra jul och en
möjlighet till att vila upp er.

Nu har vi ett nytt år med nya utmaningar och vi får nu hoppas på att vi kommer tillbaka till ett normalläge produktionsmässigt.
 

// Mvh klubbordförande Mikael ”Sippa” Johansson


 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Thursday, December 16, 2021 9:33:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

Hej på er alla medlemmar hoppas att allt är bra, i dagens hyttbyggare skriver Fredrik en mycket bra krönika för 2021 om det gångna året.

 

Nu kan vi åter igen lägga ett år till handlingarna. det har varit ett år i pandemins tecken. Den globala kris som pandemin har orsakat människor runt vår glob har varit fruktansvärd, Den har även lett till stora ekonomiska problem för omvärlden, även för oss som företag. Vi har under lång tid haft flera stopp pga. materialbrister detta har vi delvis hanterat med vårt stoppdagsavtal.

 

Företaget har även beslutat om en bastaktsförändring vilket innebär att vi nu sitter i en diskussion om övertalighet, där har vi facklig representation på lokal nivå i alla våra verkstäder. Pga. det rådande läget med materialbrister kommer vi att ha stopp i produktionen 23/12 och hela v52-v1 med vissa undantag, detta löser vi med stoppdagsavtalet. Vi får hoppas att den globala krisen lugnar ner sig så att vi kan komma tillbaka till ett normalläge igen.

 

Nu är det snart jul så jag vill passa på att önska alla medlemmar med familjer en God Jul och ett riktigt Gott Nytt År, ta hand om varandra.

 

// Mvh Klubbordförande Mikael ”Sippa” Johansson.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 11 of 79 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 40 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt