Med vår resultatbonus får vi en rimlig del av de vinster vi är med och skapar. En del av företagets vinst betalas ut till de anställda tack vare vårt avtal om resultatbonus. Även om vi under året haft det tufft med lägre volymer än vad vi är bemannade för så har vi lyckats leverera ett bra resultat.
Även fast taket för årets utbetalning enligt avtalet är 56 082kr har vi lyckats enas med företaget om en utökad bonus för 2024. Scania är i bra skick och lönsamheten är mycket god.
Vi kan därmed meddela att årets utbetalning för Scanias Resultatbonus blir:
62 500 kr per aställd
En stark fackförening gör skillnad!
I januari har parterna kalibrerat avtalet (det görs var femte år), det nya taket är 66000kr från och med 2025 års bonus. Från och med i år så går företaget över till ett nytt sätt att redovisa resultatet och vi har även anpassat avtalet för detta nya sätt att redovisa - Management view (läs mer om det på nästa sida). Vi har även förhandlat om ett bonusavtal för alla de anställda som snart går över till TRATON (TRB). TRB avtalet liknar SRB och förväntas ge ett liknande utfall, golv och tak är samma som i SRB.
Företaget och de fackliga organisationerna på Scania har sedan 2015 ett avtal om bonus för de anställda som skall säkerställa att vi får ta del av de vinster som vi tillsammans skapar. Detta avtal lyckades vi komma överens om strax efter att VW helt tog över Scania och var en del av vår uppgörelse med de nya ägarna. Då vi enades om att Scanias ledning och fackföreningarna på Scania skulle förhandla fram ett bonusavtal med bonusnivåer som liknar de i VW-gruppen. Även innan 2015 hade vi bonus men denna var ett ensidigt erbjudande från företaget där vi helt saknade inflytande. Det var baserat på andra faktorer så som kvalité och leveransprecision med mera och gav oss en väsentligt lägre utdelning - cirka 14 000 kr i snitt.
Mer information om Scanias bonussystem kan du hitta under Min anställning på Reflex, det går så klart även bra att fråga någon av dina lokala fackliga representanter.
Michael Lyngsie Ordförande Metall Scania Sverige (MSS)
Klubbordförande Mikael ”Sippa” Johansson kommenterar bonusutfallet:
Trots ett tufft år med lägre volymer lyckas vi leverera ett gott resultat och ännu en gång slår vi i taket på bonusutfallet. Faktum är att resultatet är så bra att vi har enats med företaget om att utöka bonusen ytterligare för 2024. I och med det slår vi ännu en gång rekord.
Scania är ett välskött bolag med engagerade och duktiga medarbetare som förtjänar att ta del av vinsten, och jag är glad och stolt över att vi lyckats förhandla fram en bonus som speglar detta.
|
Management view
Fram till nu har Scania själv stått för sina forsknings- och utvecklingskostnader (R&D). Med skapandet av TRATON R&D kommer majoriteten av dessa kostnader att övertas av TRATON.
Det innebär att Scanias ekonomi nu redovisas enligt en ny modell, där R&D-kostnaderna fördelas annorlunda. Denna förändring möjliggör en mer rättvis jämförelse av Scanias faktiska prestation inom TRATON-koncernen.
Scanias ekonomiska resultat beskrivs i TRATON Management View, en externt kommunicerad ekonomirapportering som visar hur varje varumärke inom TRATON presterar ekonomiskt.
• Här presenteras Scanias resultat med en allokerad R&D-kostnad.
• Denna kostnad är för närvarande lägre än Scanias tidigare egna R&D-kostnader.
• TRATON Management View används för att skapa en jämförbar och mer relevant bild av prestationerna inom hela koncernen.
• Scanias rörelseresultat enligt TRATON Management View kommer att återfinnas i TRATONs finansiella rapportering.
TRATON Management View kommer även att tillämpas på andra bonusprogram inom koncernen, eftersom det ger en rättvis spegling av varje bolags faktiska prestation. Scanias Resultatbonus (SRB) kommer att baseras på denna nya kostnadsfördelning, vilket gör den mer rättvis och relevant. På så sätt säkerställs det att Scanias resultatbonus fortsatt speglar företagets faktiska prestation över tid.
