Ibland får vi höra att facket inte ska lägga sig i sånt som inte hör till vår arbetsplats. Att det som händer i övriga samhället eller i andra länder inte har med facket att göra. Men då glömmer man några saker.
Våra medlemmar är en del av samhället i stort. Det mesta som rör vår kommun och landet Sverige påverkar våra medlemmar och deras välmående, både privat och på arbetet. Verkstadsklubben på Scania har därför genom historien tagit ställning i viktiga samhällsfrågor. Vi har tex skrivit insändare om brister i akutsjukvården och påverkat lokalpolitiker att besluta om öppettider inom barnomsorgen som bättre passar våra skift. Av riksdagspolitiker har vi krävt bättre infrastruktur i vår del av landet och en nollvision mot dödsolyckor på jobbet.
Även internationell solidaritet har sedan fackens bildande varit en fundamental del av den fackliga idén. ”När fackföreningsrörelsen i Sverige växte fram stod appellerna om solidaritetsinsamlingar till drabbade kamrater i andra länder som spön i backen”, skrev en gång fd LO-ordförande Susanna Gideonsson. Likaså fick de svenska facken stöd från kamrater i andra länder.
Det handlar helt enkelt om fackens devis ”tillsammans är vi starka”! Tanken att vi tillsammans med fackföreningar i andra länder kan stå upp för våra gemensamma intressen. Om arbetare i andra länder har rimliga löner och villkor kommer de inte hit och konkurrerar om våra jobb genom att erbjuda lägre lön och sämre villkor. Alltså av samma anledning som vi kräver kollektivavtal av Tesla. Ingen ska komma hit och dumpa villkoren på svensk arbetsmarknad.
Det handlar också om vanlig, hederlig medmänsklighet! Vi har ett samhällsansvar att verka för mänskliga rättigheter, jämlikhet och rättvisa. Vi gick tex tidigt ut och fördömde Rysslands invasion av Ukraina. När bomberna faller över civila i Kharkiv, Kiev och Mariupol, när ukrainska barn gömmer sig i tunnelbanestationerna och när gråtande familjer splittras för att föräldrar tvingas till fronten. Då är det en attack på Ukraina. Men det är också en attack på oss. De som drabbas är sådana som vi. Precis som när bomberna föll över Syrien, när militärjuntan tog över i Burkina-Faso, när Hamas attackerar oskyldiga och när Israel bombar civila vårdinrättningar* i Gaza är det arbetare som drabbas – våra kamrater.
Fackföreningarna har historiskt tagit ställning i nationella och internationella frågor, och det kommer vi fortsätta göra. -För vår egen skull, och för våra internationella bröder och systrar.
*Källa: Läkare Utan Gränser, 3 okt 2024
// Klubbstyrelsen